Dentalni turizam: Iz EU u Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru…

Dodajte komentar

Dentalni turizam, najjača karika hrvatskoga medicinskog turizma koja privlači uglavnom pacijente iz inostranstva, pred sve većim je izazovom konkurencije u zemljama regije, ponajprije iz bivše Jugoslavije, pa i Italije, koja je istovremeno najveće emitivno tržište brojnih domaćih stomatoloških poliklinika.

Podstaknuti ponajprije niskim cijenama usluga, u Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu na liječenje i estetiku zuba sve se češće upućuju pacijenti iz SAD-a, zemalja Evropske unije, ali i Hrvatske. Iako još ne mogu konkurisati hrvatskim, cijene su počele snižavati i italijanske poliklinike, a novi trend u Italiji su low-cost poliklinike, doznajemo od domaćih stomatologa koji su svjesni pritiska konkurencije, no zasad tvrde da ne osjećaju nikakve posljedice.

– U nekom dužem razdoblju i hrvatske poliklinike možda će morati početi spuštati cijene da održe konkurentnost. To zasad nije potrebno, i dalje smo izuzetno zadovoljni interesom pacijenata – rekla je Paola Juričević iz riječke poliklinike Rident na nedavno održanoj HTI konferenciji zdravstvenog turizma u Krapinskim toplicama.

Rident godišnje zbrinjava oko 30 hiljada pacijenata, od čega 85 posto dolazi iz inostranstva, a kroz njihove ordinacije na dan prolazi u prosjeku od 140 do 200 pacijenata tokom vikenda. Zbog velike potražnje prije dvije godine otvoren je i Rident u Poreču.

– Talijani su počeli spuštati cijene, iako one još nisu konkurentne našima. Otvorio se jedan broj low-cost ordinacija, no ispostavilo se da tamo zapošljavaju neiskusne stomatologe, pa pacijenti nisu zadovoljni uslugama i stoga ni one zasad nama ne konkurišu – objašnjava Jurčević.

Cijene usluga u zemljama bivše Jugoslavije, pak, i više su nego konkurentne, zbog čega, na primjer, puno Dubrovčana zube sređuje u obližnjem Trebinju.

Cijene usluga u beogradskim poliklinikama u prosjeku su od trećine do upola niže nego u Hrvatskoj. Pritom se stomatolozi u bivšim zemljama Jugoslavije sve više okreću estetskim zahvatima, izbjeljivanju i ljuskicama, za koje vlada velik interes, pogotovo među mladima.

– Naši pacijenti u velikom broju dolaze iz inostranstva, od SAD-a do Italije, Austrije i Njemačke. Najčešće prvi dođu naši ljudi koji žive vani te usmenom predajom dovedu i svoje sugrađane koji se vraćaju jer su cijene povoljne, a kvalitet jednaka kao i kod kuće. Amerikancima je jeftinije doputovati avionom, odsjesti u hotelu i platiti naše usluge od onog što bi samo za stomatologa platili kod kuće. Mi, svakako, možemo organizovati i smještaj”, doznajemo u beogradskoj poliklinici Dentics.

Preko beogradske turističke agencije Mipego u Srbiju stomatologu idu Švajcarci, ponajprije zahvaljujući činjenici da je vlasnica agencije Mirela Knežević 30 godina živjela u Švajcarskoj.

– Švicarcima su usluge u Srbiji drastično jeftinije nego u Švajcarskoj, a kvalitet je tu negdje, tako da nije diskutabilan. Radimo uglavnom preko preporuka koje nam dovode sve više pacijenata iz inostranstva – rekla nam je Knežević.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *