Oko 18.000 putnika pogođeno štrajkom „Lufthanze“

Dodajte komentar

Piloti „Lufthanze“ u borbi za bolje uslove rada, štrajkuju i danas, a najviše pogođeni ovom obustavom rada su aerodromi u Frankfurtu i Minhenu, javljaju njemački mediji.

Ukazujući da je oko 18.000 putnika pogođeno ovim štrajkom koji će trajati i sutra, mediji pišu da se anuliraju, prije svega, putnički letovi na dugim linijama, ali i da u teretnom avio-saobraćaju ima, takođe, otkazanih letova.

Današnji štrajk ne bi trebalo da ima velike posljedice, kao jučerašnji kada je oko 750 od ukupno 1.400 letova na kratkim i srednje dugim linijama bilo otkazano, prenose mediji, navodeći da je „Lufthanza“ za koju se kaže da ima najveću partnersku mrežu, objavila svojoj štrajkački plan letenja.

Piloti „Lufthanze“ su u proteklim mjesecima već 11 puta štrajkovali, pokazuje statistika.

Oni se žale na povećanje starosne granice za odlazak u prijevremenu penziju, koja je do kraja prošle godine bila 55 godina starosti i uslove pod kojima je to moguće.

Do sada je, naime, kompanija plaćala godišnje osam procenata pilotske zarade na račun „prelaznog perioda“ do odlaska u državnu penziju, a sada se, navode mediji, traži povećanje starosne granice za prijevremenu penziju i učešće pilota u finansiranju tog perioda.

Osim toga, postoji još i cijeli niz nerješenih pitanja, među kojima je „trn u oku pilota“ nova strategija koncerna o jeftinim letovima.

„Nemamo osjećaj da u `bijelim rukavicama` možemo dalje“, rekao je jedan portparol sindikata pilota, dok je menadžment „Lufthanze“ pilotima prebacio da su izgubili svaku mjeru. Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *