Oko 18.000 putnika pogođeno štrajkom „Lufthanze“

Piloti „Lufthanze“ u borbi za bolje uslove rada, štrajkuju i danas, a najviše pogođeni ovom obustavom rada su aerodromi u Frankfurtu i Minhenu, javljaju njemački mediji.

Ukazujući da je oko 18.000 putnika pogođeno ovim štrajkom koji će trajati i sutra, mediji pišu da se anuliraju, prije svega, putnički letovi na dugim linijama, ali i da u teretnom avio-saobraćaju ima, takođe, otkazanih letova.

Današnji štrajk ne bi trebalo da ima velike posljedice, kao jučerašnji kada je oko 750 od ukupno 1.400 letova na kratkim i srednje dugim linijama bilo otkazano, prenose mediji, navodeći da je „Lufthanza“ za koju se kaže da ima najveću partnersku mrežu, objavila svojoj štrajkački plan letenja.

Piloti „Lufthanze“ su u proteklim mjesecima već 11 puta štrajkovali, pokazuje statistika.

Oni se žale na povećanje starosne granice za odlazak u prijevremenu penziju, koja je do kraja prošle godine bila 55 godina starosti i uslove pod kojima je to moguće.

Do sada je, naime, kompanija plaćala godišnje osam procenata pilotske zarade na račun „prelaznog perioda“ do odlaska u državnu penziju, a sada se, navode mediji, traži povećanje starosne granice za prijevremenu penziju i učešće pilota u finansiranju tog perioda.

Osim toga, postoji još i cijeli niz nerješenih pitanja, među kojima je „trn u oku pilota“ nova strategija koncerna o jeftinim letovima.

„Nemamo osjećaj da u `bijelim rukavicama` možemo dalje“, rekao je jedan portparol sindikata pilota, dok je menadžment „Lufthanze“ pilotima prebacio da su izgubili svaku mjeru. Tanjug

Check Also

Investicije države u energetski sektor padaju

Investiciona ulaganja države u sektor energetiku koja sprovode Elektroprivreda (EPCG), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.