Britanije prodaje akcije banaka kako bi nadomjestila trošak njihove nacionalizacije

Dodajte komentar

Britanija će prikupiti najmanje devet milijardi funti (13 milijardi dolara) od prodaje akcija banke Lojds benking grupe, u sklopu nastojanja da povrati 66 milijardi funti novca poreskih obveznika koji je potrošen na spasavanje britanskih banaka tokom finansijske krize.

Vlada u Londonu je, takođe, saopštila da će prodati hipoteke u vrijednosti od 13 milijardi funti koji su u posjedu britanske banke Nordern rok (Northern Rock) i banke Bredford end Bingli (Bradford and Bingley), prenosi Rojters.

Na spasavanje Lojds benking grupe tokom krize iz 2007-2009. godine, Britanija je potrošila 20,5 milijardi funti, zahvaljujući čemu je u toj banci stekla udio od 41 odsto, dok je na spasavanje Rojal benk ov Skotland potrošila dodatnih 45 milijardi funti.

„Prije pet godina, laburisti su spasavali banke, a mi sada prodajemo akcije banaka“, izjavio je britanski ministar finansija, Džordž Ozborn na predstavljaju budžeta za fiskalnu 2015/2016. godinu.

U sklopu novih mjera namijenjenih tome da banke odigraju značajnu ulogu u ekonomskom oporavku Britanije, Ozborn je najavio podizanje stope bankarskog poreza na aktivu kreditora na 0,21 odsto sa 0,16 odsto, zahvaljujući čemu će, prema njegovim riječima, biti prikupljeno dodatnih 900 miliona funti godišnje.

„Banke su dobile pomoć da izađu iz krize, i sada su u obavezi da pruže pomoć cjelokupnoj državi dok se oporavljamo od krize. Vjerujem da banke mogu dati veći doprinos za popravljanje stanja naših javnih finansija“, izjavio je Ozborn.

Kako podsjeća britanska agencija, vlada u Londonu je od prodaje akcija Lojdsa do sada prikupila 8,5 milijardi funti, smanjujući svoj udio u tom kreditoru na ispod 23 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *