Slušaju premijera – svi dižu plate

Dodajte komentar

Velike japanske firme podići će plate zaposlenima pošto je vlada na njih izvršila pritisak da to učine,kako bi se podstakao rast cijena nakon duge deflacije.

Premijer Japana Šinzo Abe je prije dvije godine lansirao opsežan program za jačanje ekonomije, koji je počeo da donosi rezultate u vidu jačanja akcija na japanskoj berzi i pada jena, prenosi agencija Frans pres.

Plate koje stagniraju, međutim, jedna su od stavki koje sprečavaju da se premijerov plan u potpunosti zahukta, pa je Abe ovog mjeseca održao pregovore sa nekima od najvećih japanskih poslodavaca.

Najveći svjetski proizvođač automobila Tojota saopštio je da će podići plate radnika za 4.000 jena (33 dolara) mjesečno u prosjeku, oko 1,14 odsto više u odnosu na sadašnje plate. Zaposleni u Tojoti takođe će dobiti prosječan bonus u vrijednosti od 6,8 osnovnih mjesečnih plata.

Drugi po veličini japanski proizvođač automobila Nisan će svojim radnicima podići plate za 5.000 jena mjesecčno uz bonuse od 5,7 osnovnih plata.

Proizvođači elektronike Panasonik i Tošiba uvećaće plate za 3.000 jena mjesečno, u odnosu na prošlogodišnji rast od 2.000 jena.

Rast plata u Japanu posebno je značajan u svijetlu podizanja poreza na promet iz aprila prošle godine, prvog u posljednjih 17 godina, koji je ugrozio tempo oporavka privrede.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *