Raiffeisen pregovara s EBRD-om o prodaji ukrajinske podružnice zbog “korupcije bez premca u istočnoj Evropi”

Dodajte komentar
Austrijska banka Raiffeisenbank International (RBI) pregovara s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o prodaji ukrajinske podružnice a u Rusiji očekuje teškoće u drugoj polovini godine, kazao je izvršni direktor banke.
RBI je već vodio “obećavajuće” pregovore o prodaji ukrajinske podružnice ali od toga na kraju nije bilo ništa, kazao je Karl Sevelda u razgovoru za njemački poslovni dnevnik Handelsblatt, objavljenom u srijedu.

“Trenutno se pregovara samo s EBRD-om”, dodaje Sevelda.

Kao razlog za prodaju naveo je korupciju “bez premca u istočnoj Evropi” a odustajanje potencijalnih kupaca tumači aktualnim stanjem u toj zemlji.

U bečkim finansijskim krugovima spekuliše se da bi EBRD mogao kupiti 20 do 25 posto udjela u Raiffeisenovoj ukrajinskoj podružnici.

U Rusiji pak austrijska banka očekuje veće probleme u drugoj polovini godine.

“Polazimo od pretpostavke da će iznos otpisa porasti”, navodi Sevelda.

Banka namjerava da smanji izloženost u prvom redu u cikličkim industrijama a možda i mrežu poslovnica, kaže izvršni direktor.

Nije želio izričito da komentariše mogućnost prodaje ruskog ogranka, podsjetivši tek da su prošle godine u Rusiji ostvarili dobit nakon poreza od 342 miliona eura. “To još uvijek predstavlja stopu povrata na uloženi vlastiti kapital (RoE) osjetno iznad 20 posto”, napominje Sevelda u razgovoru za duesseldorfski dnevnik.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *