Neuspješni pregovori snizili akcije A2A

Dodajte komentar

Neuspješni pregovori kompanije A2A i predstavnika Vlade Crne Gore direktno su uticali na jučerašnji pad cijene akcija ovog italijanskog preduzeća na Milanskoj berzi. Akcijama A2A se moglo trgovati po cijeni od 0,9395 eura, što je 1,62 odsto niže nego prethodnog dana, pišu Dnevne novine.

Sa druge strane, akcije crnogorske Elektroprivrede, čiji su najveći akcionari Vlada i A2A, ostale su nepromijenje. Na Montenegroberzi za jednu akciju EPCG juče je trebalo izdvojiti 3,2 eura.

Vlada drži A2A u šaci

Pregovori Vlade i A2A o nastavku saradnje u Elektroprivredi, s obzirom da je istekao petogodišnji ugovor o menadžmentu, biće nastavljeni 31. marta. Prepreku za dogo vor i dalje predstavlja neslaganje oko projekta izgradnje drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima. Zbog Vladine odlučnosti da grade projekat sa ili bez A2A, u italijanskoj kompaniji su najavili i mogućnost da odu iz EPCG i da prodaju sve akcije. Kako DN saznaju akcije bi prvo bile ponuđene Vladi, a ukoliko bi A2A odlučila nekom trećem da proda akcije, morala bi, shodno ugovoru, da zatraži odobrenje Vlade. Na ovaj način Vlada će, ukoliko do nje dođe, direktno kontrolisati prodaju 41,74 odsto akcija koje A2A posjeduje u EPCG.

Razmisliće o kupovini akcija

Prema riječima vicepremijera Vujice Lazovića, ukoliko bi A2A ponudila akcije na prodaju, Vlada bi razmislila o njihovoj kupovini.

“Spekuliše se u javnosti da bi oni bili spremni da prodaju te akcije po mnogo nižoj cijeni nego što su ih platili. To bi prostom ekonomskom logikom predstavljalo dobar posao za nas. Međutim, mislim da do toga neće doći, jer je i njima u strateškom smislu jako bitno da budu prisutni na području koje ulazi u fazu značajnijeg energetskog razvoja, a to će svakako dobiti na značaju završetkom radova na postavljanju podvodnog kabla između Italije i Crne Gore”, rekao je nedavno je Lazović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *