Grčka usvojila zakon pritiv siromaštva: Besplatna struja i bonovi

Dodajte komentar

Grčki parlament je danas usvojio takozvani zakon o humanitarnoj krizi, koji predstavlja prvi dio socijalnih mjera koje je pokrenula vlada Aleksisa Ciprasa.

Komesar EU za ekonomske poslove Pjer Moskovisi je prethodno izjavio da Evropska unija neće sprječavati Grčku da donese zakon o zaštiti najsiromašnijih građana, odbacujući navode da želi da Atina odustane od te mjere jer se ona kosi sa obavezama koje je peuzela u okviru programa međunarodne finansijske pomoći.

“U potpunosti podržavamo cilj pomoći najugroženijima i veto na zakon o humanitarnoj krizi apsolutno ne dolazi u obzir”, rekao je Moskovisi, a prenijela agencija Frans pres.

Grčka je oštro odgovorila na pritisak iz EU da ne izglasa zakon o humanitarnoj krizi, koji bi obezbijedio besplatnu električnu energiju i bonove za hranu za najsiromašnija domaćinstva.

Atina je burno reagovala na izjavu predstavnika tima Evropske komisije u Grčkoj, Deklana Kostela, koji je u pismu pozvao grčku vladu da ne glasa o zakonu.

“Ne želim da Komisija bude na meti lažnih optužbi”, rekao je Moskovisi, ne potvrđujući niti negirajući postojanje pisma.

Nova vlada u Atini ima rok do aprila da dostavi predlog reformi svojim kreditorima kako bi dobila “zeleno svijetlo” za svoj plan četvorogodišnjeg ekonomskog oporavka.

Međutim, do postizanja tog dogovora, zvanična Atina ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći EU i MMF-a u vrijednosti od 240 milijardi eura. Grčka ovog mjeseca mora da pronađe oko šest milijardi eura za otplatu rate duga.

Navodni Kostelovi komentari se, prema pisanju grčke štampe, odnose i na zakon koji bi omogućio plaćanje poreza u ratama, o kom bi grčki parlament trebalo da glasa sjutra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *