Slučaj Jukos: Rusija još ne da pare

Dodajte komentar

Rusko Ministarstvo pravde navelo je da će “Rusija reagovati onako kako smatra da je najbolje” u slučaju isplate obeštećenja akcionarima naftne kompanije Jukos.

Ti navodi uslijedili su nakon zahtjeva Savjeta Evrope da objavi raspored isplate obeštećenja akcionarima naftne kompanije Jukos.

“Komitet ministara Saveta Evrope je organ koji daje preporuke. Primili smo to k znanju i učinićemo ono što smatramo neophodnim”, rekao je ministar pravde Aleksandar Konovalov ruskoj agencija Ria Novosti.

Evropski sud za ljudska prava krajem jula 2014. osudio je Rusiju da plati 1,86 milijardi eura odštete bivšim akcionarima naftne kompanije Jukos, ocenivši da su njihova prava povređena stavljanjem firme pod stečaj.

Komitet ministara Savjeta Evrope, zadužen da prati sprovođenje sudske presude, podsjetio je prošle nedelje Rusiju da do 15. juna ove godine treba da isplati obeštećenje bivšim akcionarima.

Odluka Evropskog suda za ljudska prava donijeta je nekoliko dana nakon što je Stalni arbitražni sud u Londonu naložio Rusiji da plati 50 milijardi dolara (37 milijardi eura) odštete bivšem većinskom akcionaru Jukosa.

Stalnom arbitražnom sudu u Londonu obratila se kompanija GML, nekadašnja Grupa Menetap ltd, finansijska holding kompanija koja je bila najveći akcionar u Jukosu.

Taj holding tražio je od Rusije 103,5 milijardi dolara kompenzacije za eksproprijaciju Jukosa.

Jukos je bankrotirao u avgustu 2006. godine, posle hapšenja direktora Mihaila Hodorkovskog koji je deset godina bio u zatvoru, osuđen za utaju poreza i prevaru. Pomilovan je i pušten iz zatvora krajem 2013. godine.

U međunarodnim krugovima proces protiv Hodorkovskog smatra se politički motivisanim jer je on bio oštar kritičar predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *