Ništa od zakupa Solane

Dodajte komentar

Stečajna uprava ulcinjske Solane prekinula je pregovore o zakupu tog preduzeća sa firmom L&L company Ljuba Gazivode i za ovu sedmicu najavila raspisivanje nove licitacije za prodaju cjelokupne imovine. “Vijestima” je to potvrdio strečajni upravnik Ognjen Jovović koji je kazao da će uprava paralelno tražiti i novog zakupca.

“Pregovori o zakupu sa Gazivodom pali su u ćorsokak i moja obaveza je da raspišem novu licitaciju o prodaji, što ću i uraditi tokom sedmice. To ne znači da smo odustali od zakupa”, kazao je Jovović.

To će biti 12 javna aukcija, a na prošloj, po kojoj je imovina Solane sa 15 miliona kvadrata zemljišta nuđena za 179 miliona eura, nije bilo zaintersovanih kupaca.

Gazivoda, koji je bivši direktor Solane, u pregovore je ušao krajem prošle godine sa ambicijom da održi proizvodnju što je bio i jedan od uslova Jovovića. Zbog zastarjelosti opreme i pogona, Gazivoda je u nekoliko navrata rekao da će pregovori biti dugi i kompleksni.

Stanjem u Solani neprijatno je iznenađena i njemačka ambasadorka Gudrun Steinacker koja je nedavno, nakon što je obišla polja i pogone, poručila da neko mora odgovarati zbog toga.

Iz Vlade su kazali da su spremni da izdvoje oko 200 hiljada eura za popravku pumpnog postrojenja u Đeranama i plate račima za struju od 20 hiljada eura budući da fabrika nema struje od prošle godine. To neće vratiti koncesiju Solani na korišćenje morske vode jer je firma u stečaju, ali popravka pumpi u Đeranama može pomoći održavanju biodiverziteta.

“Vjerujem da će Vlada pronaći model da Solana uporkos tome što nema koncesiju, svježu morsku vodu upumpava u kanal”, kazao je Jovović.

Solana nije prošle godine imala berbu, treći put u 80 godina dugoj istoriji. Na policama u marketima odavno nema ulcinjske soli. Berbe u Solani neće biti ove a možda ni naredne godine. Kompaniju od 2003. kontroliše Eurobond biznismena Veselina Barovića, a sada njemu bliski ljudi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *