Hrvatske banke za šest godina isplatile 12 milijardi kuna dividende

Dodajte komentar

Dvije najveće hrvatske banke Zagrebačka i Privredna banka Zagreb najavile su isplatu dividende u ovoj godini i tako će se samo s njihovih računa vlasnicima u inostranstvo isplatiti više od 1,6 milijardi kuna, odnosno više od 200 miliona eura.

Zagrebačka banka će UniCreditu isplatiti više od 973 miliona kuna dividende, još 135 miliona kuna otići će i Allinazu, drugom po redu najvećem vlasniku te banke. U PBZ-u će dividendna biti skromnija, oni će ukupno isplatiti 515 miliona kuna, a većina opet odlazi u inostranstvo, italijanski vlasnik Intesa dobiće 394 miliona kuna, dok Evropskoj banci za obnovu za i razvoj pripada 107,5 miliona kuna, piše Novi list.

Ostale banke još nisu donijele odluku o isplati dividende iz dobiti za prošlu godinu, ali iz Splitske banke kažu da će ona vjerovatno biti manja od 200 miliona kuna koliko je isplaćeno u prošloj godini. Iz Erste banke pak napominju da se može očekivati da će prijedlog odluke o rasporedi dobiti biti u skladu s dugoročnim politikama te banke i da će biti poznat do kraja marta. Erste banka, lani primjerice nije isplatila dividendu, ali uobičajeno je da isplaćuju oko 25 do 30 posto dobiti u dividendu.

U OTP banci, kako su nam otkrili, u ovoj godini neće biti isplate dividende.

Odgovore iz Hypo i RBA-a banke nismo dobili, ali ako će se i oni ponašati u skladu s dosadašnjima politikama na kraju bi dividenda koju će sedam spomenutih domaćih banaka isplatiti svojim vlasnicima u inostranstvo mogla biti ukupno veća od 2,5 milijarde kuna, što znači da će se premašiti prošlogodišnji iznos dividende koji je u sedam velikih banaka iznosio 1,8 milijardi kuna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *