Četiri najveće ekonomije EU se priključuju azijskoj banci

Dodajte komentar
Francuska, Njemačka i Italija planiraju da slijede primjer Velike Britanije koja je iskazala interes da postane osnivačkom članicom Azijske banke za infrastrukturna ulaganja (AIIB) na čelu s Kinom, potvrdili su iz francuskog ministarstva finansija.

“Ministarstvo financija potvrdilo je da će se Francuska priključiti AIIB-u”, kazao je u utorak AFP-u portparol ministarstva.
“Takva se odluka podudara s ambicijama Njemačke i Italije”, dodao je.

Iz njemačke i italijanske vlade nisu bili dostupni za komentar u trenutku objave vijesti.

Početnih 50 milijardi dolara kapitala AIIB-a najvećim je dijelom osigurala Kina koja predstavlja banku kao instrument finansiranja regionalnog razvoja i kao mogućeg konkurenta međunarodnim zajmodavcima sa sjedištem u SAD-u, poput Svjetske banke.

SAD, Japan i Južna Koreja odbili su se uvrstiti među članove-osnivače. Nasuprot tome, u roku od nedelju dana čak su četiri vodeće evropske ekonomije signalizirale da su spremni prihvatiti taj status.

Iz Londona su krajem prošle enedelje poručili da je Velika Britanija spremna da postane prva zapadna zemlja koja će se priključiti AIIB-u, kako bi osnažili veze s Kinom, podsjeća AFP.

Kina je u oktobru prošle godine zajedno s 20 zemalja potpisala memorandum o razumijevanju kojim se najavljuje osnivanje razvojne banke sa sjedištem u Pekingu, navodi francuska agencija.

Portparol kineskog ministarstva poljnjih poslova Hong Lei, komentirajući napise o interesu država da se priključe AIIB-u, samo je kazao: “Pozdravljamo zemlje koje se žele priključiti AIIB-u kao članice-osnivači”.

“AIIB je otvorena multilateralna investiciona insitucija”, kazao je portparol, dodajući da će “učestvovanje zemalja izvan regije intenzivirati razgranatu reprezentativnost AIIB-a”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *