Avio kompanije neće uštede na gorivu preliti na jeftinije karte

Dodajte komentar

Pad cijena goriva neće dovesti do pada cijena avio karata, ocjenjuju analitičari tog tržišta.

Oštar pad cijena nafte povukao je sa sobom i pad cijene kerozina, no iako Međunarodna udruga avio prevoza (IATA) prognozira da će cijene karata ove godine pasti za pet posto, stručnjaci tu tezu opovrgavaju jer se cijena karte formira na temelju potražnje, a ne na temelju troškova.

“Kratkoročno, za potrošače neće biti benefita”, rezolutno za Guardian kaže Jeff Klee, izvršni direktor internetske agencije CheapAir.

“U praksi, avio kompanije kratkoročno ne formiraju cijenu letova na troškovima, već na potražnji putnika. Dok se potražnja ne promijeni, kompanije neće uštede prenijeti na putnike samo zato što plaćaju manje za gorivo. A trenutno ne trebaju jer ljudi putuju i letovi su puni”, dodaje Klee.

Prognoze IATA-e govore da će prosječna cijena barela kerozina ove godine iznositi 99 dolara, preko 14 posto manje nego lani. Prema procjenama Franka Wernera, profesora na univerzitetu Fordham i stručnjaka za finansije avio kompanija, američki će prevoznici ove godine samo zbog uštede na gorivu povećati dobit za šest milijardi dolara. Werner tvrdi kako troškovi goriva učestvuju s gotovo trećinom u ukupnim troškovima poslovanja prosječne avio kompanije. Kod manjih kompanija, taj je udio još i veći. Prepolovljena cijena nafte od juna prošle godine tako je dobra vijest za avio prevoznike, ali najveće kompanije ne zavise toliko o nepredvidljivom tržištu.

Drugi razlog za vrlo mali pad cijena avio karata bit će značajno povećanje kapaciteta. Samo u ovoj godine globalna putnička flota ojačaće za 1700 novoisporučenih aviona. Ukupni broj od 26.995 aviona biće veći za 3,6 posto na godišnjem nivou, prognozira IATA, a broj sjedišta od 3,7 miliona porast će za 5,5 posto.

Koliki se novac okreće u tom poslu dovoljno govori i podatak IATA-e da će ove godine na avio prevoz biti utrošeno 823 milijardi dolara što je jedan posto globalnog BDP-a. K tome, novouvedeni avioni u flotama biće štedljiviji što se tiče goriva, pa se i tu otvara prostora za uštedu.

Richard Wysong, analitičar prevozničke branše u konsultantskoj kući PwC, ističe kako će avio kompanije povećanje profitabilnosti radije iskoristiti za otplatu dugova i jačanje ukupne finansijske pozicije, a ne za radikalno snižavanje cijene karata. Povećani kapaciteti mogu dovesti do stanovitog pojeftinjenja aviokarata, ali “ne očekujte velika sniženja tako skoro”, poručuje Wysong.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *