Yahoo unosi revoluciju u sistem lozinki

Dodajte komentar

Yahoo je predstavio novi sistem lozinki koji omogućava da se ulogujete koristeći jedinstveni kod koji će kompanija poslati na vaš mobilni uređaj.

U principu je riječ o dvofaktorskoj autentifikaciji, ali je iz procesa uklonjen prvi korak. Alex Stamos iz Yahooa taj je novi sistem predstavio na South by Southwest Interactive festivalu u nedjelju.

– Ovo je prvi korak prema eliminaciji lozinki. Mislim da se dosad kao industrija nismo dovoljno ‘stavili u cipele’ korisnika. – izjavio je Dylan Casey iz Yahooa.

Kako bi opcija bila aktivirana, korisnici se moraju ulogovati na svoj korisnički račun putem dosadašnje lozinke i u opcijama aktivirati lozinku ‘na zahtjev’ te registrovati svoj mobilni uređaj. Sljedeći put kad se ulogujete, polje za upis lozinke biće zamijenjeno opcijom ‘pošalji moju lozinku’, a Yahoo će na vaš mobilni uređaj poslati četvorocifrenu lozinku.

Ovaj potez je korak naprijed prema većoj zaštiti korisničkih računa. Problemi su s obje strane – kompanijama se ponekad potkradu sigurnosne greške, a korisnici se baš i ne brinu o lozinkama. Uprkos upozorenjima, korisnici i dalje pribjegavaju lozinkama koje se svode na, na primjer, prezime.

Neki drugi startupi, kao što je Clef iz Oaklanda, pokušavaju riješiti problem potpuno drugačije. Oni, naime, pokušavaju brojčane kodove zamijeniti slikama koje je moguće skenirati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *