Slovenija: Banke mogu da kriju loše kredite

Dodajte komentar

Slovenački ustavni sud u ponedjeljak je zabranio objavu podataka o lošim kreditima banaka u državnom vlasništvu, poništivši neke odredbe zakona o dostupnosti informacija javnoga značaja koji je donesen prošle godine, ali je privremeno bio suspendovan.

Sudije ustavnog suda su jednoglasno odlučili da bi eventualna javna korist objave tih osjetljivih poslovnih podataka banaka bila manja od štete koja bi nastala na području slobodne ekonomske inicijative i poduzetništva.

Slovenački parlament lani je izmjenama zakona o pristupu informacijama javnog značaja najprije omogućio objavu podataka o lošim kreditima državnih banaka koji su preneseni na tzv. “lošu banku” u procesu njihove sanacije, a nakon toga i objavu loših kredita koji su ostali u bankama i nakon tog prenosa. To je učinjeno zbog pritiska javnosti da se sazna ko je odgovoran za loše kredite i “bankarsku rupu” koju je začepila država, dokapitaliziravši banke s preko ćetiri milijarde eura.

Na takve zakonske izmjene reagovala je slovenačka centralna sreišnja banka, tražeći da se zakon privremeno suspenduje i provjeri njegova usklađenost s ustavom. Centralnoj banci u tome su se pridružile i Nova Ljubljanska banka (NLB), te Nova kreditna banka Maribor (NKBM), dvije najveće državne banke, čiji su loši krediti lani bili u porastu iako je većina nekvalitetnih kreditnih plasmana iz prošlosti već bila prebačena na lošu banku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *