Predstavnici EIB i Crne Gore potpisali ugovor o prvoj tranši kredita

Dodajte komentar

Predstavnici Evropske investicione banke (EIB) i Investiciono-razvojogi fonda (IRF) Crne Gore potpisali su danas ugovor o prvoj tranši kredita od 40 miliona eura, namijenjenog za podršku razvoju preduzetništva i biznis ideja, piše Blic.

Ukupan kredit vrijedan je 70 miliona eura i realizovaće se kroz dva finansijska ugovora od 40 miliona eura i 30 miliona eura.

Predstavnik EIB Vofgang Špiles kazao je da je zadovoljan zbog potpisivanja ugovora o novoj tranši od 40 miliona eura u korist malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori.

“Ubijeđeni smo da će doći do brze upotrebe ovih sredstava. U tom slučaju, vrlo brzo ćemo se vratiti da potpišemo ugovor za preostalu tranšu od 30 miliona”, rekao je Špiles na prezentaciji Programa finansijske podrške IRF-a za ovu godinu, tokom koje je potpisan ugovor.

On je podsjetio da je EIB saradnju sa IRF-om počeo 2012. godine.

“Prvi kredit od 50 miliona eura je do danas praktično u potpunosti iskorišćen na dobrobit 126 malih i srednjih preduzeća koja predstavljaju kičmu crnogorske privrede i od presudnog su značaja za njen ekonomski i regionalni razvoj”, ocenio je Špieles.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a, Zoran Vukčević je rekao da je prioritet Crne Gore u ovoj godini podrška razvoju predzetništva posebno mladima, ženama i početnicima u biznisu. Nastaviće se podrška prioritetnim sektorima, kao što su poljoprivreda, turizam, drvoprerada, proizvodnja i usluge, kazao je on.

Vukčević je ranije objasnio da je riječ o kreditu na 12 godina, sa grejs periodom od četiri godine.

“Za projekte koji spadaju u kategoriju prioritetnih projekata, koji se odnose na unaprijeđenje životne sredine, energetike i infrastrukture, kreditni aranžman će biti do 15 godina sa grejs periodom od pet godina”, precizirao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *