Predstavnici EIB i Crne Gore potpisali ugovor o prvoj tranši kredita

Predstavnici Evropske investicione banke (EIB) i Investiciono-razvojogi fonda (IRF) Crne Gore potpisali su danas ugovor o prvoj tranši kredita od 40 miliona eura, namijenjenog za podršku razvoju preduzetništva i biznis ideja, piše Blic.

Ukupan kredit vrijedan je 70 miliona eura i realizovaće se kroz dva finansijska ugovora od 40 miliona eura i 30 miliona eura.

Predstavnik EIB Vofgang Špiles kazao je da je zadovoljan zbog potpisivanja ugovora o novoj tranši od 40 miliona eura u korist malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori.

“Ubijeđeni smo da će doći do brze upotrebe ovih sredstava. U tom slučaju, vrlo brzo ćemo se vratiti da potpišemo ugovor za preostalu tranšu od 30 miliona”, rekao je Špiles na prezentaciji Programa finansijske podrške IRF-a za ovu godinu, tokom koje je potpisan ugovor.

On je podsjetio da je EIB saradnju sa IRF-om počeo 2012. godine.

“Prvi kredit od 50 miliona eura je do danas praktično u potpunosti iskorišćen na dobrobit 126 malih i srednjih preduzeća koja predstavljaju kičmu crnogorske privrede i od presudnog su značaja za njen ekonomski i regionalni razvoj”, ocenio je Špieles.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a, Zoran Vukčević je rekao da je prioritet Crne Gore u ovoj godini podrška razvoju predzetništva posebno mladima, ženama i početnicima u biznisu. Nastaviće se podrška prioritetnim sektorima, kao što su poljoprivreda, turizam, drvoprerada, proizvodnja i usluge, kazao je on.

Vukčević je ranije objasnio da je riječ o kreditu na 12 godina, sa grejs periodom od četiri godine.

“Za projekte koji spadaju u kategoriju prioritetnih projekata, koji se odnose na unaprijeđenje životne sredine, energetike i infrastrukture, kreditni aranžman će biti do 15 godina sa grejs periodom od pet godina”, precizirao je on.

Check Also

Otvorena renovirana ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj ulici u Podgorici

Nakon uspješno realizovanih radova na adaptaciji objekta i njegovom opremanju, ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *