Očekuje se novi pad cijena zlata

Dodajte komentar

Zlato je ponovo zastranilo u negativnu zonu, iako je početak godine obećavao oporavak, nakon dugotrajnog niza pada vrijednosti od prošlog vrhunca 2011. godine, piše Lider.

Početak 2015. godine donio je, naime, nesigurnost oko opsega otkupa državnih obveznica s QE programom Evropske centralne banke (ECB) i situacije u Grčkoj te odluku Švajcarske centralne banke o napuštanju fiksnog kursa s eurom, što je uticalo na povećanje potražnje za zlatom. No, tržišne pozicije zatim su se ponovo promijenile: ECB je krenuo s QE programom, a svijet je usmjeren i na moguće poteze američkog Feda, poručuju iz Saxo Banke.

Euro se stoga pokrenuo, a dolar dosegnuo najviše nivoe u posljednjih 12 godina i to ne samo u odnosu na euro već i nekoliko drugih glavnih svjetskih valuta. Kako pada potražnja za sigurnim utočištem, a sve više jača dolar, žuti metal izgubio je podršku. Podlegao je navali prodaje, pa je čak imao i padajući niz od osam dana, što se rijetko viđalo posljednjih nekoliko decenija.

“Dolar će i dalje ostati određujući faktor za cijene mnogih roba, ne samo zlato, a takvo dugoročno razdoblje volatilnosti trgovcima koji igraju na kratkoročna ulaganja donijeće priliku da CFD-ima zarade na tim tržišnim obratima”, kaže Ole Hansen, rukovoditelj strategije za Robe u Saxo Banci.

Na zlato takođe mogu uticati i državne obveznice SAD-a, a kamatni prinosi su obrnuto povezani s cijenama zlata. Snaga američke ekonomije očituje se u obveznicama – jača ekonomija povećava im kamatni prinos, a smanjuje prinos na zlato.

Podrška zlatu dolazi iz 23 centralne banke širom svijeta koje su od početka godine oslabile monetarnu politiku. Primjerice, obveznice koje mogu funkcionisati kao sigurno utočite, u Njemačkoj sada imaju negativnu kamatu, pa se investitori okreću drugim načinima ulaganja te je zlato time ponovo u igri.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *