Nehumani uslovi u Appleu: Preminuo radnik koji je radio 84 sata nedeljno

Dodajte komentar

Radnik fabrike Apple u Kini, koji je 12 sati dnevno i bez slobodnog dana, sklapao uređaje iPhone, pronađen je mrtav, a njegova porodica tvrdi da je preminuo usled neljudskih uslova u kojima je radio.

Tian Fulei je živio u domu za radnike u blizini Šangaja, u blizini postrojenja gdje hiljade zaposlenih sklapa Apple uređaje. Sud je odlučio da se radi o “iznenadnoj smrti”, ali autopsija nije bila obavljena, jer porodica nije imala novca da je plati.

Porodica ovog mladića je rekla da se je smrt posljedica napornog posla u fabrici. Njegova sestra istakla je da je Fulei bio zdrav mladić, bez ikakavih problema.

Predstavnici fabrike su platili porodici 8.300 funti, ali nakon što se policija umiješala u slučaj. Do tada je iznos bio 1.500 funti.

Fulei je zarađivao 187 funti mjesečno, a članovi porodice smatraju da svu krivicu treba da snosi fabrika, jer je on prije nego što se zaposlio tamo uspješno prošao sve zdravstvene preglede.

Kineski zakon nalaže da radnici u fabrici smijeju da imaju maksimalno 36 sati prekovremeno u toku jednog mjeseca. Ipak, otkriveno je da radnici u ovoj fabrici rade i preko 60 sati nedeljno.

Optužbe na račun kompanije Apple po pitanju loših uslova radnika u njihovim kineskim postrojenjima traju godinama. BBC je specijalnu emisiju u kom je izvijestio o stanju radnika. Pokazalo je da u prosjeku radnici imaju čak do 90 sati na mjesečnom nivou.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *