I Portugalija prodaje državljanstvo

Dodajte komentar

“Zlatna viza je Portugalu u dvije godine donijela 1,27 milijardi eura investicija. Bilo bi glupo kad bismo od toga odustali i dozvolili drugim zemljama da zarađuju taj novac”..

Zamjenik portugalskog premijera Paulo Portas barem je jasno rekao o čemu se radi. Portugal će i ubuduće bogatim Kinezima, Brazilcima, Angolancima i Rusima izdavati vize s kojima će došljacima biti moguće putovati unutar “šengenskog prostora”. Jedini je uslov da oni za to dovoljno plate.

Svi oni stranci koji žele “zlatnu vizu” za sebe i članove svoje porodice, u Portugalu moraju investirati 500.000 eura u nekretnine ili otvoriti nova radna mjesta. Brojni Kinezi već su pokupovali luksuzne apartmane u Lissabonu i okolini.

Da svi oni novac nisu zaradili baš na legalan način, potvrdilo je hapšenje jednog vlasnika “zlatne vize” koji će biti izručen u Kinu zbog sumnje u pronevjeru i druge teške kriminalne radnje. Mnogi se Portugalci boje da će njihova zemlja postati mjesto na kojem se u velikom stilu “pere” novac.

U 2014. je izdato ukupno 1.500 “zlatnih viza”. Među njihovim vlasnicima je najviše Kineza, a na drugom i trećem mjestu su Brazilci i Rusi. Većina ih ipak nije investirala milione eura, kako se vlada izvorno nadala, u nova poduzeća i otvaranja novih radnih mjesta, već su kupili otmene stanove i kuće. Portugalsku vladu očito ne zabrinjavaju protesti iz zemlje zbog prakse izdavanja, ili kako mnogi kažu “prodaje” viza.

Paulo Portas je najavio da vlada želi da smanji cijene “ulaznica”. Ubuduće bi i 350.000 eura uloženih u sanaciju starih stanova ili u umjetničke i aučne projekte trebalo biti dovoljno za sticanje “zlatne vize”. A ko svoj novac uloži u slabo razvijene portugalske regije može računati s popustom od 20%. Borba za naklonost bogatih stranaca je postala teška, kaže Portas: “Na koncu konca mi konkurišemo s 13 drugih zemalja.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *