Gazprom se okreće azijskim tržištima

Dodajte komentar

Ruska kompanija Gazprom mijenja svoj odnos prema Evropi i okreće se azijskim tržištima, piše Financial Times. Tokom tri i po godine od početka antimonopolističke istrage Evropske komisije Gazprom nije sjedio skrštenih ruku: kompanija je preispitala mnoge svoje velike evropske ugovore, pri čemu je u nekim slučajevima to bilo rezultat dugih sudskih sporova.

Prošle godine Gazprom je počeo odlučnije revidirati svoj odnos odnos prema Evropi, navodi se u članku. List piše da je u maju 2014. kompanija sklopila ugovor vrijedan 400 milijardi dolara o isporukama plina Kini i okrenula se pronalaženju novih azijskih tržišta.

Osim toga, ističe list, Gazprom je odustao od strategije kontrole nad „cjelokupnim lancem snadbijevanja“, koja je odavno predmet rasprave s Bruxellesom. Prošle godine kompanija je odustala od projekta Južni tok.

Međutim, prenosi izdanje, Gazprom je kao i ranije u znatnoj mjeri zavisan o Evropi. Zato mogući dogovor s Evropskom komisijom može biti vrlo „primamljiv“ za rusku kompaniju. Pitanje je hoće li strane imati dovoljno pravnog i političkog prostora za sklapanje ovakvog sporazuma, piše The Financial Times.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *