Koliko će još euro biti jači od dolara?

Dodajte komentar

Kurs eura prema dolaru potonuo je prošle nedelje za više od tri odsto.  Euro je tako dostigao najniži nivo prema dolaru za 12 godina, jer je Evropska centralna banka (ECB) počela da kupuje državne obveznice, dok se u SAD-u očekuje zaoštravanje monetarne politike.

Pad eura je posljedica ECB programa kupovina državnih i privatnih obveznica za 60 milijardi eura mjesečno ili više od 1.000 milijardi u narednih godinu i po dana, koji je centralna banka pokrenula u ponedeljak kako bi podstakla rast ekonomije i suzbila rizike od deflacije u eurozoni.

Neki očekuju da će dolar, uz podršku rastućeg jaza između kamatnih stopa na američkim i evropskim tržištima, dostići euro.

“Mislim da ne bi bilo pretjerano reći da je ova nedelja obilježena događajima koji radikalno mijenjaju situaciju. Kombinacija nedavnih pokazatelja o zaposlenosti u SAD i pokretanja programa kvantitativnog ublažavanja ove nedelje u Evropi zaoštrila je sliku o različitim monetarnim politikama. Ulagači su sada uvjereni da Američka centralna banka može nešto preduzeti sredinom godine. U tom kontekstu, glasine o paritetu, pa čak i spuštanju kursa eura ispod njega nisu preterane”, rekao je Neil Melor, analitičar u banci” Bank of New York Mellon” u Londonu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *