Grčka nema za martovske plate

Dodajte komentar

Grčka vlada strepi da će državna kasa već krajem mjeseca biti prazna, tvrdi njemački dnevnik “Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ).

List, u nedjeljnom izdanju, ukazuje da je od sredine nedjelje, takozvana Trojka, koja se sada naziva “Briselskom grupom”, ponovo aktivna u Atini.

Stručnjaci iz Brisela u jednom hotelu u Atini analiziraju nacrte zakona, provjeravaju dokumentaciju, jer ne mogu da uđu u grčka ministarstva, pošto bi to predstavljalo gubitak “lica” Ciprasa, koji je zatražio ukidanje “Trojke”.

Eksperti Evropske komisije, Evropske centralne banke, Međunarodnog monetarnog fonda i programa pomoći evrozone, treba da pronađu koliko je još Grčka likvidna.

Cipras i njegovi ljudi, prema pisanju lista, znaju odgovor, a to je da zemlja neće još dugo biti likvidna i da će krajem mjeseca biti ispražnjena državna kasa.

Ovu poruku, prema informacijama FAZ-a, grčki šef delegacije je prenio svojim kolegama iz “Briselske grupe”.

Cipras je, kako podsjeća dnevnik, svoje strepnje iznio u petak i predsjedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu, sa kojim se sastao u Briselu.

Evropska centralna banka treba da poveća okvire za kratkoročne državne obveznice za dvije do tri milijarde eura, zatražio je Cipras.

“Ciprasu je hitno potreban novac. Za to mora eurogrupu i Evropsku centralnu banku uvjeriti u svoju spremnost na sprovođenje reformi, i to već iduće nedjelje”, potvrdio je Šulc.

FAZ podsjeća da tada Atina mora da vrati dvije tranše kredita Međunarodnom monetarnom fondu u visini od oko milijardu eura.

Pored toga mora, na tržištu kapitala, uzeti 1,6 milijardi eura kako bi zamijenila državne obveznice koje ističu.

Obje stvari, kako ocjenjuje list, Atina može uspjeti uz velike teškoće, iako gotovo da nema ulagača koji bi kupovali grčke “papire”.

“Na kraju mjeseca će se vidjeti istina, da li vlada može isplatiti penzije i plate državnih službenika. Najvjerovatnije neće, što bi bila propast za Ciprasa”, konstatuje FAZ.

Pošto je Cipras proteklog petka u Briselu bio začuđujuće opušten, njegovi sagovornici su ga upitali da li razumije ozbiljnost situacije.

Šulc i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker apelovali su na Ciprasa da treba da uputi pismo eurogrupi u kojem bi se izjasnio u korist privatizacija, ubiranje poreza i uspostavljanja katastra.

Cipras je, kako tvrdi dnevnik, u suštini prihvatio te preporuke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *