12 grešaka koje nikako ne smijete napraviti na poslu

Teško da ćete imati uspješnu poslovnu karijeru ako ne ostvarite iskren odnos sa svojim kolegama. No, isto tako morate pazit da ne otkrijete krive stvari, one koje mogu imati negativan uticaj na vašu karijeru.

 Zbog toga sljedeće stvari svakako izbjegavajte da govorite i radite.

1.Iskazivanje nezadovoljstva

Zadnja stvar koju vaše kolege žele čuti je kako mrzite svoj posao. S takvim stavom  pratiće vas glas da ste negativna osoba, koja nije timski igrač i koja spušta moral cijele kompanije. Takođe, neko s više entuzijazma i optimizma samo čeka da zauzme vaše mjesto, budući da će zbog tih osobina biti favorizovan od strane većine.

2. Kompetentnost drugih

Na svakom poslu biće više i manje dobrih radnika. Ako nemate ovlašćenje ili mogućnosti da ispravite greške onih lošijih ili da ih otpustite, bolje je držati jezik za zubima. Isticanjem onog što je ionako svima već poznato nema nikakvog smisla. Ispašćete nesigurni, kao da se želite sami prikazati u najboljem svijetlu prokazivajući one lošije od vas.

3. Vaša religijska i politička uvjerenja

Nametanje vaših političkih opcija i religijskog uvjerenja kao apsolutnog sigurno vas neće učiniti omiljenom osobom u kancelari. Takođe, ovo su teme koje vrlo lako mogu započeti velike svađe i razdore unutar kompanije.

4. Koliko zarađujete

Dok će vaša porodica i prijatelji sigurno biti sretni ukoliko zarađujete dobro, s kolegama je bolje ne pričati o tome. Jednom kada to svi znaju , moguće je da se cijela dinamika odnosa promijeni na najgore. Umjesto kao osobu od krvi i mesa kolege vas vrlo lako mogu početi gledati samo kroz prizmu toga koliko zarađujete.

5. Postavljanje eksplicitnih slika na socijalnim mrežama

Šefovi ne moraju znati koliko ste popili protekli vikend niti moraju vidjeti kako izgledate bez majice. Ukoliko baš osjećate potrebu da takve slike moraju krasiti vaš facebook profil, onda barem pripazite koga dodajete za prijatelje.

6. Što radite u spavaćoj sobi

I da ste u ovom području najbolji na svijetu, takve informacije ne morate obznaniti na radnom mjestu. Neke ćete možda i zabaviti, no većina će se osjetiti nelagodno, a neki će se možda čak i uvrijediti.

7. Što drugi rade u spavaćoj sobi

Neka razmišljanja najbolje je zadržati za sebe.

8. Preotimanje posla kolegama

Ako izreknete svoje ambicije u kompaniji, a koje su u direktnom konfliktu sa interesima drugih radnika percipiraće vas se kao sebičnu osobu kojoj nije stalo do osjećanja drugih. Odlika kvalitetnih radnika je želja za napretkom svih zaposlenih, a ne samo lična dobit.

9. Priče o ludoj prošlosti

Kakvi ste bili na fakultetu, kakve ste ludorije radili i s kim ste se družili ne samo što vam neće pomoči u karijeri i što apsolutno nikog ne zanima već može biti pokazatelj labilnosti vašeg karaktera i tako vam naštetiti napretku u karijeri.

10. Koliko možete popiti

Hvalisanje o divljoj subotnjoj večeri i koliku količinu alkohola možete popiti nije dobra ideja. Ispašćete nezreli i neodgovorni, te pokazati kako niste materijal za vođu.

11. Uvredljive šale

Dovoljno je pogledati što su neke politički nekorektne pošalice, često i bezazlene, učinile karijerama slavnih osoba. Učite na greškama drugih. Neukusnim šalama ponižavate druge, ali i sebe.

12. Govoriti o drugom poslu

Jednom kada kažete da odlazite ili planirate učiniti isto, za mnoge ste već otpisani. Moguće je da vam plan o pronalasku novog posla ne uspije, te ste tada u zaista neugodnoj situaciji. Najbolje je pričekati dok niste sigurni i netom prije odlaska to službeno objaviti.

Check Also

Turisti za pola godine Hrvatskoj donijeli 3,172 milijarde eura

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u drugom tromjesečju ove godine prihodi od stranih turista …

Leave a Reply

Your email address will not be published.