“Hrvatska je eldorado za bankare”

Dodajte komentar

Hrvatska je Eldorado za bankarski sektor, pa i u vreme krize, jer banke uvjek dobijaju, a nikada ne gube, izjavio je nedavno Ozren Matijašević.

Matijašević koji je predsjednik Hrvatskog udruženja radničkih sindikata (HURS) je na konferenciji za novinare istakao da su poslovne banke prošle godine ostvarile dva i po puta veću dobit nego godinu dana ranije, a takvu poziciju su im, kako kaže, omogućile sve hrvatske vlade.

Ako kriza jača, banke smanjuju kreditne plasmane građanima i preduzetnicima, a povećavaju kredite državi kao sigurnom klijentu. Tako su od 2008. do 2014. godine krediti državi povećani 100 odsto, a država je na kraju prošle godine bankama bila dužna 38 milijardi kuna, što je nepunih pet milijardi eura.

U normalnim ekonomijama banke bi bile prisiljene da preduzetnicima plasiraju kreditne linije pod normalnim uslovima, kako bi se pokretale nove investicije i otvarala nova radna mjesta. Umjjesto toga banke daju kredite državi, a vladajuća garnitura ta sredstva koristi za ostanak na vlasti, dok građani, zbog gubitka radnih mjesta, ulaze u dužničko ropstvo, rekao je predsjednik HURS-a.

Matijaševic je pitao kakav je smisao postojanja Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), koja je prošle godine preduzetništvu plasirala 40 odsto manje sredstava nego prethodne godine, a taj trend je nastavljen i ove godine.

On smatra da su takvom poslovanju HBOR-a doprinele političke spletke pojedinih ministara, poput smjenjivanja bivšeg ministra finansija Slavka Linića i njegovog pomoćnika Branka Šegona, što je uzrokovalo paralizu poslovnih odluka u HBOR-u.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *