Kineska ekonoija svake dvije godine stvori “Novu Indiju”

Dodajte komentar

Jedan od razloga ekonomskogusporavanja Kine jest da je ono “u velikoj mjeri namjerna” politika kineske vlade u potrazi za boljom kvalitetom rasta, umjesto da je samo konentrisana na kvantitet, u srijedu je izjavio britanski ekonomist Jim O’Neill.

O’Neill, koji je 2001. prvi upotrijebio skraćenicu BRIC, akronim za Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu, bivši je čelnik Odsjeka za upravljanje imovinom u Goldman Sachsu.

Govoreći na Kineskoj poslovnoj konferenciji 2015. koja se održava u Londonu., O’Neill je izjavio da se kineska ekonomija uistinu usporava i da to čini već nekoliko godina zbog mnogobrojnih razloga.

No uprkos usporavanju, nije se usporilo koliko se očekivalo, naglasio je O’Neill.

“Čak i kad se Kina uspori na sedam posto, svejedno će svake dvije godine stvoriti novu Indiju (u smislu BDP-a).” dodao je.

Kineska vlada prošlog četvrtka postavila je svoj ciljani godišnji ekonomski rast na “oko sedam posto”.

Navodeći podatke Međunarodnog monetarnog fonda i Goldman Sachsa, O’Neill je istaknuo ogromni doprinos Kine svjetskom rastu u prvoj deceniji ovog vijeka.

U razdoblju od 2011. do 2014. ekonomski rast Kine iznosio je prosječno 8.0 posto, daleko više od svjetskog prosjeka od 3.4 posto i prosjeka BRIC-a od 6.1 posto u istom razdoblju. Od 2011. do 2020. prosječni rast Kine biće 7.5 posto, još uvijek više od predviđenog svjetskog rasta od 4.1 posto i rasta BRIC-a od 6.6 posto, prenosi CRI.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *