Kako su reforme dovele Irsku do najbržeg rasta ekonomije u EU

Dodajte komentar

Irska ekonomija porasla je u prošloj godini 4,8 posto, što je najveća stopa rasta među članicama Evropske unije, a zahvaljuje se ubrzanju oporavka nakon što su sprovedene strukturne reforme i smanjena državna potrošnja.

Nakon što je u 2013. poraslo za samo 0,2 posto na godišnjem nivou, u prošloj je godini irski bruto domaći proizvod (BDP) skočio 4,8 posto, objavio je u četvrtak tamošnja Centralna kancelarija za statistiku (CSO). To je znatno više od prosječnog rasta EU-a od 1,3 posto i eurozone od 0,9 posto.

Irska je ostvarila snažan rast nakon što je krajem 2013. izašla iz međunarodnog programa pomoći EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda, s obzirom da je prethodnih godina sprovela strukturne reforme i duboke rezove u državnoj potrošnji, povećala poreze, prodala državnu imovinu.

Nakon dvije decenije gotovo dvocifrenih stopa rasta, podstaknutog jeftinim kreditima i procvatom građevinskog sektora, nekadašnjeg ′keltskog tigra′ snažno je uzdrmala globalna finansijska kriza 2008. godine. Oštro su pale cijene nekretnina, što je dovelo do kolapsa bankarskog sektora, pa je Irska u novembru 2010. zatražila paket pomoći EU-a i MMF-a vrijedan 85 milijardi eura.

Premda je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju rast BDP-a usporen na samo 0,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u trećem tromjesečju rast iznosio 0,4 posto, i u ovoj se godini očekuje snažan oporavak irske ekonomije.

Tamošnja vlada procjenjuje da će rast BDP-a iznositi 3,9 posto. Premda Evropska komisija predviđa nešto blaži rast, 3,5 posto, Irska bi i ove godine trebala biti zemlja s najvećim rastom ekonomije među članicama EU-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *