Jedna od najvećih avio kompanija na svijetu neprofitabilna?

Dodajte komentar

Rat koji su protiv konkurencije iz Zaliva povele američke aviokompanije više nije ni hladan, a ni tih. American, Delta i United od Stejt departmenta sada traže da ponovo pregovara sa Katarom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kako bi vlade tih zemalja prestale da subvencionišu svoje aviokompanije.

U izvještaju na 55 strana, tvrde da je samo Katar Ervejz od 2004. godine od države na poklon dobio više od 16 milijardi dolara, bez kojih bi vjerovatno bio neprofitabilan.

Po prvi put, trojka američkih kompanija ponudila je detaljne podatke kojima potkrepljuju tvrdnje da Qatar Airways, Emirates i Etihad dobijaju državni novac koji im omogućava nefer konkurenciju američkim prevoznicima. U slučaju Katar Ervejza, pretpostavlja se da su državne subvencije od 2004. godine iznosile oko 16,5 milijardi dolara.

– Dok Katar Ervejz tvrdi da nije dobijao subvencije, istina je potpuno suprotna: bez tih subvencija, aviokompanija uopšte ne bi bila poslovno održiva – tvrdi se u izvještaju koji je objavljen ovih dana, a koji je Stejt departmentu poslat još pre mjesec dana.

Američke aviokompanije već dugo žale se na nelojalnu konkurenciju iz zalivskih zemalja. Takve optužbe stalno je odbacivao generalni direktor Katar Ervejza Akbar Al Baker, baš kao i njegove kolege iz kompanija u Abu Dabiju i Dubaiju. Na sada objavljene podatke, iz ove kompanije još nema reakcije.

American, Delta i United tvrde da se subvencijama krši duh Sporazuma o otvorenom nebu sa Katarom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima i zato pozivaju američke političare da ponovo pregovaraju o tom sporazumu.

Američki prevoznici do sada su imali problema da činjenicama potkrijepe svoje tvrdnje. Uz pomoć advokatske grupe Amerikanci za fer nebo (Americans for the fair sky), oni su sada prikupili podatke za izvještaj na 55 strana za koji se nadaju da će biti dobar temelj za dalje optužbe.

U izvještaju se tvrdi da država subvencioniše Katar Ervejz na više načina, pa čak i preko različitih fondova u drugim zemljama i da tako obezbeđuje kompaniji rast u trenutku kada je ona zapravo finansijski neodrživa.

U izvještaju se navode različite optužbe:

– 8,4 milijardi dolara u kreditima koji su bili bez garancija i kamata, kao i bez jasnog plana otplate, od kojih su mnogi kasnije otpisani;
– 6,8 milijardi dolara bile su vrijedne garancije za kredite bez kojih bi, po američkim standardima, kompanija bila kreditno nesposobna;
– 452 miliona dolara vrijednost je zemljišta koje je država poklonila kompaniji, a koja ga je prodala dvije godine kasnije.
– 616 miliona dolara vrijedni su popusti i povlastice koje je kompanija dobijala na aerodromima. Kao primjer se navodi da svi putnici koji lete sa aerodroma u Dohi plaćaju taksu od 40 katarskih rijala, osim tranzitnih putnika koje na tom aerodromu ima samo Katar Ervejz.
– 215 miliona dolara prihoda dobijeno je neplaćanjem usluga na aerodromima;
– 22 miliona dolara dobijeno je za različita putovanja i druge programe.

Uz sve to, američke kompanije tvrde da Katar Ervejz dobija nedopustive povlastice kroz monopol na tržištu alkohola u Kataru, kroz svoju firmu Qatar Distribution.

U mnogim prethhodnim primjerima, pokazalo se da aviokompanije imaju solidan uticaj na Vladu Sjedinjenih Američkih Država. Pitanje je da li će i ovog puta dobiti podršku kod kuće. Jer ne treba zaboraviti da su kompanije iz zalivskih zemalja najveći kupci Boeing aviona, ali ni činjenicu da bi ovakvo ponašanje prevoznika moglo da naiđe na osudu putnika, koji zbog cijena i usluge sve češće prednost daju upravo kompanijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara.

Izvor: TangoSix.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *