Gas kroz Crnu Goru do 2020.

Dodajte komentar

Pored početka gradnje prve dionice auto-puta, Crna Gora u narednih pet godina planira da izgradi krak gasovoda prema Hrvatskoj i Albaniji kako bi se direktno spojila na Transjadranski gasovod.

Ideja o zajedničkoj gradnji gasovoda ponovo je oživjela na nedavnom Jadranskom samitu o nafti i gasu, a u projekat će biti uključena i Bosna i Hercegovina.

Profitiraju Hrvatska i Crna Gora

Kako tvrdi američka novinska agencija Bloomberg, balkanske zemlje pokušavaju da prošire svoje isporuke energije u regionu i na taj način smanje zavisnost od Rusije.

U tome, kako tvrdi agencija, prednjače Crna Gora i Hrvatska, koje za pet godina planiraju da izgrade gasovod koji će postati dio Transjadranskog gasovoda koji će prenositi gas iz Azerbejdžana, preko Turske i Albanije do Italije, pišu današnje Dnevne novine.

“Sve države regiona žele da se pridruže Transjadranskom gasovodu. Ovo je takođe odlična prilika za Crnu Goru, koja bi mogla profitirati prodajom sopstvenog gasa”, rekao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

Istog mišljenja je i hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji tvrdi da politička volja za ovaj projekat i te kako postoji.

“Sada moramo da dovedemo investitore i regulatore kako bismo razgovarali o troškovima tranzita. Takođe bismo željeli da u ovaj projekat uključimo i Bosnu i Hercegovinu”, istakao je Vrdoljak.

Tražiće pomoć EU

U Ministarstvu ekonomije Dnevnim novinama su saopštili da je izgradnju Jadransko-jonskog gasovoda pored projekata Jadransko-jonskog puta i pruge Beograd Bar Vlada označila kao projekat od regionalnog značaja za čiju realizaciju će Crna Gora, zajedno sa ostalim zemljama regiona, tražiti pomoć i podršku Evropske unije.

“Pomenuti projekti bili su tema svih regionalnih konferencija i sastanaka koji su u proteklih šest mjeseci bili održani u Berlinu, Budvi, Beogradu i Tirani i na kojima su se zemlje regiona saglasile da je to projakat čijoj realizaciji treba pristupiti zajedno i s obzirom i na njegov evropski značaj, zajednički tražiti podršku Evropske unije i drugih međunarodnih institucija za njegovu realizaciju”, kazali su u Ministarstvu ekonomije.

Na pomenutim sastancima je, kako tvrde iz Ministarstva, dogovorena i izrada zajedničkog dokumenta koji će biti predstavljen EU na konferenciji u Beču, krajem avgusta ove godine.

“Podsjećamo da je J adranskojonski gasovod projekat koji bi povezao grad Fiera (Albanija) sa Splitom (Hrvatska), prolazeći pritom kroz teritorije Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Dakle, riječ je o projektu za čiju realizaciju je potrebna saglasnost sve četiri zemlje i u tom smislu sljedeći korak biće donošenje odluke o modelu razvoja IAP projekta, od mogućih modela koji su predložni studijom izvodljviosti” objasnili su DN u Ministarstvu.

Potrebno 700 miliona eura

Za realizaciju projekta izgradnje Jadransko-jonskog gasovoda od Hrvatske, dijela Bosne i Hercegovine, zatim naše države do Albanije potrebno je izdvojiti ukupno 700 miliona eura. Prema studiji izvodljivosti, ukupna dužina gasovoda bila bi 510 kilometara, od čega bi kroz hrvatsku teritoriju prolazilo 249 kilometara, zatim kroz Crnu Goru 94 i Albaniju 167 kilometara.

Moguć izvoz gasa

Izgradnjom Jadransko-jonskog gasovoda Crna Gora bi stvorila sve uslove da ovaj jeftiniji energent dođe do industrije i domaćinstava.

“Čitav projekat će dobiti novu dimenziju ukoliko u crnogorskom podmorju budu pronađena komercijalna ležišta gasa. To će biti šansa da budemo ne samo tranzitna zemlja, već zemlja koja sopstvene rezerve gasa može ponuditi na tržištu. Pronalaskom gasa i nafte i njenom proizvodnjom pravimo prvi korak ka stvaranju ove industrije u Crnoj Gori”, objasnio je nedavno ministar Kavarić.

Velika korist od gasovoda

Crna Gora bi imala velike koristi od izgradnje Jadransko-jonskog gasovoda, od većih budžetskih prihoda, pa do jeftinijeg energenta za građane, kazala je ranije profesorica Ekonomskog fakulteta Gordana Đurović. Projekat Transjadranskog gasovoda proglašen je projektom od posebnog interesa za EU i kao takav je konkurentniji za zemlje regiona u odnosu na Južni tok, kaže Đurović. Ozvaničenje početka radova na poslu vijeka, kako odavno zovu gradnju Transjadranskog gasovoda, Crnoj Gori u perspektivi može donijeti brojne koristi, od ubrzanog ekonomskog razvoja, rasta budžetskih prihoda, do jeftinijeg energenta za građane.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *