Devet načina kako da već idući mjesec uštedite

Dodajte komentar

U vrijeme kada većina građana pazi na svaki euro teško da možemo i pomisliti da idući mjesec možemo biti bogatiji.

Ipak, postoje neki koraci koji nam mogu uštedjeti koji euro i na taj način nas učiniti barem malo bogatijima. Evo kako:

1. Otkažite kablovsku

Imati kablovsku televiziju u vremenu kada je sve dostupno putem interneta je nepotrebno. Bez obzira imate li neki paket koji uključuje TV i internet, možete se zadržati samo na internetu. Uz mnoge live streamove gotovo svaki kanal nam je dostupan, a otkazivanje nekog paketa brojnih TV programa uštedjće nam novac.

2. Točite “obično” umjesto premium goriva

Iako je razlika u nekoliko centi po litru, uštede se mogu osjetiti ako u vaš automobil točite “obično”, a ne neki tip premium goriva. Takođe, vodite računa da su vam gume propisno napumpane jer i to utiče na potrošnju goriva.

3. Trošenje na izlaske

Ako ste među onima koji ne mogu provesti vikend bez dobrog društva i nekoliko pića, barem koji vikend u mjesecu organizirajte okupljanje kod vas i kupite piće. Trošak možete podijeliti i s prijateljima. Na taj ćete način uštedjeti dosta novaca, a niste se odrekli baš svakog izlaska i provoda. I kod kuće može biti zanimljivo i zabavno, posebno u dobrom društvu.

4. Koristite kupone za popust

Jeste li od onih kojima je neugodno u supermarketu koristiti kupone za popust? Nemojte se tim opterećivati. Kuponi ponekad mogu donijeti znatne uštede, a ne iskoristiti ih je kao bacanje novaca u vjetar. A ionako ih nikada nemamo dovoljno, zar ne?

5. Uštede na računima

Ako ste većinu dana van kuće, nemojte pustiti da vam grijanje radi cijeli dan i dok ste na poslu. Gasite grijanje kada izađete iz kuće i upalite ponovo kada dodđete u stan/ kuću. Ako imate dvotarifno strujno brojilo, koristite mogućnost jeftinije tarife električne energije i tada upalite mašine za pranje rublja, posuđa…

6. Ne podižite novac s bankomata druge banke

Ako ne podižete gotovinu s bankomata banke u kojoj imate račun, druga banka će uzeti svoju proviziju prilikom podizanja gotovine. Ako ste u mogućnosti, izbjegavajte ih.

7. Birajte odjeću

Ako zbog nekih posebnih poslovnih “dress codova” ili vlastitih ukusa morate kupovati odjeću koja zahtijeva posebnu njegu i peglanje, ok. Ali ako ste u mogućnosti, uvijek kupujte odjeću koja ne traži posebno održavanje. Uštedjećete na struji, posebno ako koristite sušilicu odjeće ili često nosite odjeću na hemijsko čišćenje.

8. Računi za mobilni telefon

Računi za telefon mogu stvoriti pravu glavobolju iz mjeseca u mjesec ako niste odabrali pravu tarifu za vas ili operatera. Odvojite vrijeme i proučite koje tarife su dostupne na tržištu i prema vašim afinitetima izaberite onu koja će zadovoljiti vaše potrebe s najmanje ulaganja.

9. Aplikacije za uštedu novaca

Ako niste vični tome da pazite na što trošite novac, na tržištu postoje brojne aplikacije za vaše mobilne uređaje uz pomoć kojih možete voditi evidenciju troškova ili koje će vam pomoći pronaći isti proizvod jeftinije kod nekog drugog prodavača. Koristite ih i već idući mjesec bit ćete barem malo bogatiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *