Šojble uvrijedio Varufakisa

Dodajte komentar
Grčka je optužila njemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea za vrijeđanje grčkog kolege što je dovelo do najnovijeg pogoršanja ionako loših odnosa Atine i Berlina koji je nepopustljiv u rješavanju grčkih dužničkih problema.
Ratobornog Šojblea, koji je postao gromobran za grčke frustracije, citirali su grčki mediji dok je novinarima nakon razgovora EU-a o Grčkoj u Briselu rekao da je Janis Varufakis ‘glupavo naivan’ u svojoj komunikaciji.

– Uputili smo službeni prigovor iz našeg veleposlanstva u Berlinu njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova u utorak naveče, rekao je u četvrtak portparol grčkog ministarstva vanjskih poslova Konstantinos Koutras.

– Prigovor smo uputili nakon spornih izjava na račun gospodina Varufakisa. Kao ministar zemlje koja je naš prijatelj i saveznik, neprimjereno je na takav način uvrijediti kolegu, smatraju Grci.

Koutras nije precizirao o kojoj navodnoj uvredi je riječ. Strani mediji koji su pratili Šojblea u Briselu nisu citirali njegov komentar o ‘glupoj naivnosti’, zbog čega se pojavila sumnja da su grčki mediji možda pogrešno preveli riječi njemačkog ministra finansija, piše Reuters.

Grčka ljevičarska vlada izabrana je na valu njihovih obećanja da će omekšati kruta pravila po kojima su dobili spasonosnih 240 milijardi eura zajma, jer su upravo stroge uslove kreditora okrivili za gušenje grčke ekonomije zbog čega je došlo do još veće nezaposlenosti i siromaštva.

Međutim, popularni grčki ministar finansija Varufakis do sada je malo napravio u svojem nastojanju da omekša stajališta uglavnom skeptičnih euro-zvaničnika, od kojih je većina podržala njemačku insistiranje na strogoj finansijskoj štednji. Njegovi intervjui, s druge strane, poprilično su iživcirali diskretnije partnere iz EU-a.

Sve osamljeniji u svojoj europskoj misiji, grčki predstavnici ove su nedelje obnovili svoje zahtjeve za naknadom ratne štete uzrokovane brutalnom nacističkom okupacijom u Drugom svjetskom ratu. Ovo pitanje, međutim, Berlin smatra riješenim prije nekoliko decenija.

Varufakis je u srijedu izjavio za grčki televiziju da ima ‘veliko poštovanje’ prema Šojbleu, ali je signalizirao da je njihov odnos i zategnut.

– Gospodin Schaeuble mi je rekao da sam izgubio povjerenje njemačke vlade. Odgovorio sam mu da to nikada nisam ni imao. Imam povjerenje grčkog naroda – kaza je Varufakis.

Foto: Rojters

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *