Savjeti Richarda Bransona: Evo kako da zaradite milione

Dodajte komentar

Vlasnik Virgina Ričard Brenson je jedan od onih koje često pitaju kako su dospjeli tu gdje se nalaze. On smatra da prečice do uspjeha ne postoje, ali je poprilično siguran da određeni stavovi i akcije pomažu na svakom putu.

Evo 10 Brensonovih savjeta da vaš biznis vodite na način na koji je on vodio Virgin.

1. Slijedite svoje snove

Živjećete mnogo boljim životom ako pratite svoje strasti. Oni koji rade na stvarima koje vole obično uživaju mnogo više od drugih, upravo zato što pokušavaju da ispune svoje snove, prenosi Telegraf.

2. Činite dobro

Ako ne pravite razliku u tuđim životima, ne treba da budete u biznisu. Toliko je jednostavno. Kompanije imaju odgovornost da prave tu razliku u svijetu. One to duguju zajednici, svojim zaposlenima, klijentima, svima. Zapanjujuće je što činiti dobro takođe donosi dobro biznisu.

3. Vjerujte u svoje ideje i dajte im sve što imate

Strastvena posvećenost biznisu i ličnim ciljevima može biti glavni razlog za uspjeh. Zašto bi iko drugi poštovao ono što radite, ako se sami time ne ponosite.

4. Zabavljate se i potrudite se da se drugo članovi vašeg tima zabavljaju

Zabava je najvažnija i najpotcenjenija komponenta svakog uspješnog poduhvata. Ako ne uživate, vjerovatno je vrijeme da batalite taj posao i potražite nešto drugo. Ako se vaši zaposleni dobro zabavljaju i brinu o klijentima svi će biti srećniji.

5. Ne odustajte

Na svakoj avanturi u koju sam se upustio − bilo da je u pitanju pravljenje biznisa, let oko svijeta balonom ili put preko okeana motornim čamcem − bilo je teških trenutaka kada je najlakše bilo baciti peškir i odšetati. Ali, iznenadili biste se koliko se toga može postići kada se čvrsto držite vaših ciljeva. Kada ste poraženi, ustanite, otresite prašinu i krenite ponovo.

6. Slušajte, pravite mnogo bilježaka i postavljajte sebi nove izazove

Ako ne zapisujete svoje ideje one će nestati u treptaju oka. Potrudite se da imate napismeno ispisane i svoje ciljeve. Napravite liste. I zapamtite da više slušate, a manje pričate. Ne biste mi vjerovali koliko kultura slušanja pomaže u prevazilaženju prepreka.

7. Delegirajte i provodite više vremena sa porodicom

Umjetnost delegiranja je jedna od ključnih vještina kojom preduzetnici treba da ovladaju. Uvjek angažujte saradnike u odnosu na svoje slabosti. Dovođenje onih koji su dobri u oblastima kojima ne vladate višestruko pomaže. Oni će vam osloboditi raspored i dati potrebno vrijeme da se bavite budućnošću kompanije. Ova strategija takođe donosi više vremena za porodicu, koja je važnija od svega.

8. Komunicirajte, sarađujte i komunicirajte više

Pojednostavljujte stvari i iznad svega − radite i igrajte se sa drugima. Koosnivač Apple-a, Steve Jobs i kompanije poput Pixara su otvorili svoje okruženje za preplitanje i razmjenu vizija. I vama je potrebna takva atmosfera.

9. Isključite svoj laptop i iPhone i izađite napolje

Nemojte po cijeli dan sjediti ispred monitora. Isključite sve naprave i izlazite redovno u svijet. Ako ste zanemarili ovaj dio života, počnite od sopstvenog dvorišta. Sa izuzetnim ljudima koje ćete sresti, uzbudljivim avanturama u koje ćete se upusititi i izazovima koji vas čekaju, nema vremena za gubljenje. Kao što se kaže − život nije proba.

10. Radite ono što volite i budite u kontaktu sa kuhinjom

Dokle god ste okruženi ljudima koje volite i radite ono u čemu uživate, nije važno ni gdje živite ili koliko novca zarađujete. Kada smo na ostrvu Necker (Brensonovo privatno ostrvo), moja porodica i ja provodimo najviše vremena zajedno u kuhinji. Ako imate krov nad glavom i partnera kog volite, ne treba vam mnogo više.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *