Prodaja stanova u Kini smanjena 17 odsto

Dodajte komentar

Prodaja stambenih jedinica u Kini tokom prva dva mjeseca ove godine smanjena je 16,7 odsto, na 498,3 milijarde juana (79,6 milijardi dolara), u poređenju sa 598,5 milijardi juana godinu dana ranije, pokazali su podaci Nacionalne uprave za statistiku Kine.

Radi poređenja, u decembru je obim prodaje dostigao 938,4 milijarde juana, prenio je Market watch.

U cijeloj 2014. godni prodaja stambenih nekretnina u Kini je smanjena 7,8 odsto, u odnosu na 2013. godinu, na 6,24 biliona juana.

Smanjenje prodaje nekretnina je takođe dovelo do pada tražnje zemljišta od strane investitora, kao i investicija u tržište nekretnina.

Nastavak pada na tržištu povećava vjerovatnoću da će kineske vlasti preduzeti nove korake u cilju njegove podrške, jer su prethodno preduzete mjere završene, ukazuju stručnjaci.

Investicije u nekretnine u januaru-februaru povećane su 10,4 odsto, na 878,6 miliajardi juana. Godinu dana ranije rast tog pokazatelja dostigao je 19,3 odsto, a ukupne investicije u kineske nekretnine povećane su 10,5 odsto, na 9,5 biliona juana.

Vlasti Kine su u posljednje vrijeme donijele niz mjera za podršku ekonomskoj aktivnosti, među kojima i tržištu stanova. Tako je Narodna banka Kine dva puta u posljednja tri mjeseca snizila ključnu kamatnu stopu i smanjila obavezne rezerve banaka.

Zahvaljujući tome je povećana tražnja nekretnina u nizu velikih gradova, ali u manjim sredinama situacija na tržištu stanova je i dalje teška jer je tražnja mala, a ponuda velika.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *