Porošenko traži više od 40 milijardi dolara, MMF odobrio Ukrajini 17,5 mld dolara

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je danas Ukrajini kreditnu liniju od 17,5 milijardi dolara (15,5 milijardi eura), izjavila je direktorka te institucije, Kristin Lagard.

„Novi četvorogodišnji aranžman će podržati hitnu ekonomsku stabilizaciju Ukrajine, kao i niz dubokih i sveobuhvatnih političkih reformi namenjenih oporavku privrednog rasta na srednji rok i unapređenju životnog standarda za građane Ukrajine“, navodi se u saopštenju Lagardove.

U saopštenju se međutim ne precizira tačan iznos prve rate, a ni to kada bi ona mogla da bude isplaćena, prenosi agencija Frans pres.

„Ukrajinske vlasti nastavljaju da pokazuju snažnu posvećenost reformama, uspijevajući takođe da održe fiskalnu disciplinu u izuzetno teškim uslovima“, navodi se u saopštenju Lagardove.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je danas da je Kijevu potrebno više od 40 milijardi dolara finansijske pomoći radi opstanka ekonomije.

„Cijeli paket, koji je pripremljen za pomoć Ukrajini, danas mora biti veći od 40 milijardi dolara“, rekao je Porošenko nakon sastanka sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom u Kijevu.

On je istakao da bi taj novac bio dovoljan, ukoliko bi Ukrajina radila na sprovođenju reformi za privlačenje stranih investicija i u oblasti borbe protiv korupcije.

Porošenko je rekao da će to biti učinjeno brzo i efikasno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *