Kako koristiti telefon u romingu?

Cijene u romingu se znatno razlikuju od onih u nacionalnom saobraćaju, a mnogi korisnici svoje ustaljene navike u mobilnoj komunikaciji ne mijenjaju kada su na putu.

Bez obzira na to koju mrežu koriste, savjeti koji slijede korisnicima će pomoći da ostvare efikasnu komunikaciju bez visokih računa po povratku iz inostranstva:
• Prije polaska na put savjetujemo vam da se informišete o cijenama i uslugama koje vaš operater nudi u saradnji sa svojim inostranim partnerom na određenoj destinaciji.

• Raspitajte se da li vaš operater nudi specijalne roming promocije u vidu paketa dodatnih minuta i megabajta za prenos podataka.

• Prije polaska na put deaktivirajte uslugu govorne pošte. Prijem i preslušavanje govorne poruke tarifira se kao dolazni i odlazni poziv u romingu.

• Slanje SMS poruke za proveru stanja na računu kod nekih operatera se tarifira prema važećem cjenovniku za SMS u romingu.

• Budite oprezni prilikom korišćenja interneta, tj. prenosa podataka. Ukoliko nije neophodno da u svakom trenutku imate pristup internetu, na telefonu podesite opciju za zabranu prenosa podataka u romingu. Otvaranje priloga mejlova, video materijala i fotografija na društvenim mrežama stvara veliki internet saobraćaj.

• Provjerite da li vaš aparat ima Wi-Fi opciju i, gdje god je ona dostupna, koristite lokalnu Wi-Fi mrežu za opciju prenosa podataka. Obratite pažnju da će se, ukoliko dođe do prekida Wi-Fi signala a usluga prenosa podataka nije deaktivirana, vaš aparat automatski prebaciti na GPRS mrežu i nastaviti prenos podataka koji se tarifira prema cenovniku za roming.

• Čitajući prateća uputstva i obavještavajući se kod svog operatera, upoznajte sa karakteristikama svog smart telefona.

Smart telefoni sadrže u sebi aplikacije koje zahtijevaju vezu sa internetom, na primjer automatsko ažuriranje softvera, aplikacija ili elektronske pošte. Zbog toga preporučujemo da isključite opciju automatskog ažuriranja podataka.

Razmislite o tome koje bi navike u mobilnoj komunikaciji valjalo promijeniti dok ste u inostranstvu, tako da pri tom ostanete informisani i u kontaktu sa najdražima. U skladu s tim napravite spisak servisa koje ćete koristiti dok ste van zemlje i onih koje ćete isključiti prije nego što pređete granicu.

Check Also

Održana konferencija “Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”

Konferencija ,,Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”, bila je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.