Vodeće banke u Republici Srpskoj povećale dobit

Dodajte komentar

Bankarski sektor u RS je prošle godine ostvario dobit od 45,7 miliona maraka, pokazuju podaci Agencije za bankarstvo RS.

Prema tim podacima, profit je ostvarilo osam banaka u RS, dok je jedna poslovala sa gubitkom, a Bobar banka Bijeljina je u likvidaciji, pa je isključena iz bilansa.

Kako bismo došli do podatka u tome koja banka je ostvarila najveću dobit u prošloj godini, „Nezavisne“ su sprovele mini-istraživanje, kojim smo došli do saznanja da je najveću dobit u 2014. ostvarila UniCredit banka Banjaluka u iznosu od 17,7 miliona maraka. Odmah iza svrstala se NLB Razvojna banka Banjaluka sa dobiti od 15,2 miliona maraka, te Nova banka Banjaluka, koja je ostvarila dobit od 11,4 miliona KM.

Podaci iz finansijskih izvještaja, koji su objavljeni na Banjalučkoj berzi, pokazuju i da je dobit Sberbank Banjaluka prošle godine iznosila 3,4 miliona maraka, a Pavlović International banke Bijeljina 738.024 KM. Sa druge strane, iz Banke Srpske rekli su da dobit ove banke u prošloj godini iznosi 297.602 KM, MF banka je bila u plusu za 747.000 KM, dok je bruto finansijski rezultat Komercijalne banke iznosio 159.000 KM.

U UniCredit Bank Banjaluka rekli su da je ova banka potvrdila snažan rast svih ključnih poslovnih parametara iz prethodnih godina, ostvarivši rezultat od 17,7 miliona KM, čime je zadržala poziciju banke broj jedan po profitabilnosti u RS.

„Uprkos izazovnim tržišnim uslovima ukupan pozitivan rezultat UniCredit Bank Banjaluka u 2014. ostvarila je upravo na temeljima stabilnog i uravnoteženog komercijalnog poslovanja, te stalnog poboljšanja troškovne efikasnosti, i uz adekvatnost kapitala od 19,9 odsto“, rekli su u ovoj banci.

„Na kraju 2014. godine ukupni depoziti klijenata iznosili su 662,52 miliona KM, što predstavlja rast ukupnih depozita od 24 odsto u odnosu na prethodnu godinu“, rekli su iz ove banke.

Dalibor Ćubela, direktor UniCredit Bank Banjaluka, komentarišući rezultat banke, kazao je da je „ovo pravo vrijeme za investicije“.

Radovan Bajić, direktor NLB Razvojne banke Banjaluka, kazao je da je nerevidirana dobit ove banke u prošloj godini iznosila 15,2 miliona maraka, te da je veća nego u 2013. godini.

„Banka je imala visoke rezervacije iz prošlog perioda i dobro obezbjeđenje, pa je izvršena naplata nekih kredita koji su bili u lošoj kategoriji i ta naplata loših kredita omogućila je da banka ostvari dobar rezultat“, rekao je Bajić.

Milan Radović, direktor Nove banke Banjaluka, koja je ostvarila dobit od 11,4 miliona maraka, rekao je da je dobit ove banke u odnosu na 2013. godinu veća za 14 odsto.

„Imamo rast na gotovo svim pokazateljima, rast neto prihoda od kamata i neto prihoda od naknada, zahvaljujući povećanom obimu poslovanja. Tu, prije svega, mislim na povećanu kreditnu aktivnost u odnosu na 2013. godinu, jer je kreditni portfolio dostigao 1,3 milijarde maraka i aktiva od 1,6 milijardi KM“, rekao je Radović. Prema njegovim riječima, prošle godine zabilježen je i veliki rast broja tekućih računa, za oko 20.000.

U Agenciji za bankarstvo RS, rekli su da je kod osam banaka ostvarena nerevidirana dobit u ukupnom iznosu od 50,3 miliona KM, dok je jedna banka poslovala sa gubitkom u iznosu od 4,6 miliona KM. U Agenciji su dodali da je bankarski sektor RS u 2013. godini ostvario neto gubitak u iznosu od 35,9 miliona KM.

Prema preliminarnim podacima, ukupni prihodi banaka u 2014. iznose 473 miliona KM sa stopom pada od dva odsto prema stanju iz 2013. godine.

„U strukturi prihoda pad bilježe prihodi od kamata za četiri odsto, dok operativni prihodi bilježe rast za dva odsto u odnosu na isti period prošle godine“, navode iz Agencije. Dodali su da preliminarni podaci pokazuju da su ukupni rashodi iznosili 420,4 miliona KM sa stopom pada od 18 odsto.

Inače, treba podsjetiti da je na kraju prvog polugodišta prošle godine, Bobar banka Bijeljina poslovala sa gubitkom, koji je iznosio 13,76 miliona KM, te je na kaju godine u ovoj banci pokrenut postupak likvidacije. Nezavisne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *