Pet razloga zašto ne možete pronaći posao

Potraga za poslom težak je posao, a česta odbijanja često utiču i na manjak samopouzdanja.

Zbog toga obratite pažnju na način na koji tražite posao, i izbjegnite greške koje bi vas, prema pisanju Inc-a, mogle koštati gubitka radnog mjesta:

1. Niste dovoljno aktivni
Ako čekate da vam posao “padne s neba” i ne činite ništa kako bi na pronašli, šansa da ga nađete je vrlo mala. Potraga za poslom aktivan je čin, a ponekada treba i naučiti dodatne vještine kako bi pronašli novo radno mjesto.

2. Nedostaje vam strasti
Ako se prijavljujete za poslove koji vas ne uzbuđuju, nemojte se iznenaditi ako poslodavac primijeti da vam nedostaje strasti. Iako se određene vještine s vremenom mogu naučiti, strast je nešto što čovjek ima ili – nema.

3. Ne znate se prodati
Ako postoji vrijeme kada se čovjek treba znati “prodati”, to je onda traženje posla. Ako na pravi način ne predstavite svoja znanja, vještine i obrazovanje, isključivo je vaša krivica što niste dobili posao.

4. Nekvalitetan CV
Prvi korak ka mogućem poslodavcu uvijek je biografija. Ako već na prvom koraku napravite grešku i pošaljete loš CV, priča za vas prestaje. CV treba da bude kratak i jasan, sa jasnim prikazom dosadašnjeg iskustva i obrazovanja.

5. Ne sviđate se poslodavcu
Možete biti najbolja osoba za određeno radno mjesto, no ako se jednostavno ne sviđate poslodavcu “na prvu”, šanse su vam minimalne. Na razgovoru za posao često se smiješite, pažljivo slušajte i postavljajte smislena pitanja.

Check Also

Deseta prodaja imovine bivše fabrike Radoje Dakić

Stečajni upravnik Mladen Marković oglasio je desetu prodaju imovine bivše fabrike Radoje Dakić. Na prodaji …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *