Barel nafte pada na 40 dolara?

Dodajte komentar

Cijena sirove nafte počeće da padaju kada globalne zalihe počnu da rastu, pa će ona na američkom tržištu uskoro da dostigne 40 dolara za barel.

To prenosi The International Business Times koji dodaje kako će cena nafte tipa “brent” takođe padati pod pritiskom povećanih zaliha, a sirova nafta tipa “wti” uskoro će doći na 40 dolara za barel, nivo koja nije viđena od prelaza početk 2009. godine.

Podsjetimo, trenutno se sirovom naftom u SAD trguje po cijeni nižoj od 50 dolara, a “brent” se nalazi na nivou ispod 60 dolara, javlja portal Energi Press.

Iz Goldman Saksa su nedavno objavili kako će prelaz iz zime u proleće dovesti do daljeg usporavanja potražnje. Kao rezultat toga doći će do daljih poremećaja u zemljama OPEK-a. Stoga će nafta tipa “brent” nastaviti da pada, baš kao i nafta tipa “wti”. Upozoravaju, ipak, kako se procjene odnose na sljedeća dva mjeseca.

Volstrit, u međuvremenu, očekuje pad cijena nafte usljed prebacivanja azijske industrijske proizvodnje na tečni prirodni gas i obnove iskorišćavanja nuklearne energije u Japanu, što će industrijsku proizvodnju pojeftiniti za dve trećine u odnosu na naftu. U Japanu je naime regulator odobrio otvaranje i obnovu starih reaktora (nakon katastrofe u Fukušimi 2011) te će ove godine u pogonu biti svih 48 reaktora.

Rojters pak javlja kako su cijene nafte u periodu januar-februar porasle za trećinu usljed prekida snabdijevanja zbog ratova u Iraku i Libiji, snažnije zimske potražnje, ali i povećanih rafinerijskih marži. S druge strane, od juna 2014. do januara ove godine cijena se spustila za oko 60 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *