Azijske berze pale, euro ispod 1,07 dolara

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u srijedu cijene dionica pale, kao i dan prije na Wall Streetu, jer se ulagači plaše da će američki Fed uskoro povećati kamate, dok je zbog toga tečaj dolara prema euru dostigao najviši nivo u gotovo 12 godina.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,7 posto, a blago su, 0,2 posto, porasle i cijene dionica u Šangaju.

Berzanski indeksi u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Singapuru i Australiji pali su, pak, između 0,1 i 0,6 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto, zaronivši na najniži nivo od januara.

Na azijskim berzama vlada loše raspoloženje jer su juče na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks pali više od 1,5 posto, što je njihov najveći dnevni pad od početka januara.

Posljedica je to sve raširenijih špekulacija da će Fed već u junu povećati ključne kamate, nakon što su podaci od prošloga petka ukazali na snažan rast zaposlenosti u SAD-u. Zbog toga je u drugi plan pao niz drugih izvještaja koja pokazuju da se rast američke ekonomije usporava nakon impresivnog 5-postotnog rasta u trećem lanjskom tromjesečju.

“Izvještaj o zaposlenosti izazvalo je strahovanja da će Fed povećati kamate prije ili agresivnije nego što se dotad mislilo”, kaže Tim Ghriskey, direktor u kompaniji Solaris Group.

Zbog toga se posljednjih dana ulagači klone rizičnijih investicija. Uz to, kako se zbog mogućeg povećanja kamata očekuje rast prinosa u SAD-u, to bi moglo privući kapital fondova s tržišta u razvoju, što bi naštetilo državama širom svijeta, od Meksika i Brazila, preko Južne Afrike, do Malezije i Južne Koreje.

Jedino su na Tokijskoj berzi cijene dionica jutros porasle, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo podacima iz japanske industrije, ali i slabosti jena. Naime, zahvaljujući visokom kursu dolara prema jenu proizvodi japanskih izvoznika na svjetskom tržištu postaju konkurentniji.

A kako se očekuje da će Fed već u junu povećati kamate, dok je Evropska centralna banka (ECB) u ponedjeljak dodatno agresivno olabavila monetarnu politiku, dolar je posljednjih dana u zamahu prema evropskoj valuti.

Jutros je na valutnim tržištima kurs eura pao s jučerašnjih 1,0785 na 1,0695 dolara, a u jednom je trenutku skliznuo na samo 1,0666 dolara, najniži nivo u gotovo 12 godina.

“Uz to što je ECB u ponedjeljak počela da kupuje državne obveznice, euro je pod pritiskom i zbog zabrinutosti u vezi Grčke jer se ove nedelje očekuje nastavak pregovora o dužničkim problemima te članice eurozone”, kaže Masafumi Yamamoto, strateg u kompanije Praevidentia Strategy.

U srijedu će započeti pregovori između grčkih finansijskih stručnjaka i međunarodnih kreditora o uslovima daljnjeg finaniiranja Atene. Ako se ne postigne dogovor, Grčka bi mogla bankrotirati i izaći iz eurozone.

A kako se u SAD-u očekuje povećanje kamata, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros se kreće oko 98,80 bodova, najvišeg nivoa u 11 i po godina.

Jedino je prema japanskoj valuti dolar ponešto oslabio. Nakon što je juče dostigao 122,04 jena, najviši nivo u osam godina, jutros je kurs dolara skliznuo na 121,35 jena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *