Sava Re iznad planova u 2014.

Dodajte komentar
Sava Re, drugi najveći osiguravatelj u regiji, objavila je preliminarni osvrt na dobit ostvarenu u 2014., plan za 2015. i strateške ciljeve do 2019.

Rezultati za 2014. prvi put u potpunosti uključuju konsolidaciju Zavarovalnice Maribor, u kojoj su sprovedene brojne aktivnosti za optimizaciju poslovanja te promjene u poslovnim procesima i organizaciji. U skladu s tim rezultati za 2014. pokazuju i rezultate ostvarene sinergije.

Grupa je zabilježila 468 miliona eura bruto zaračunatih premija, 21% više nego u 2013., uglavnom kao posljedicu uključenja Zavarovalnice Maribor u Grupu (kompanija se počela konsolidovati od 1. maja 2013.). Grupa je nadmašila ranije objavljeni plan za 2014. uglavnom zato što je Zavarovalnica Maribor uspjela održati nivo premija uprkos mjerama optimizacije koje su provedene u godini.

Grupa je zabilježila rekordnu dobit od 30,5 miliona eura iako je u januaru zabilježena značajna vremenska nepogoda s ledom koja je imala negativan uticaj od 6 miliona eura na dobit. Neto dobit ostvarena u 2014. je nadmašila plan zbog većih sinergijskih učinaka nego što je bilo očekivano, dobrog combined ratia i veće dobiti od investicionih djelatnosti. U 2015. se ipak očekuje blagi pad dobiti jer će zbog niskih kamatnih stopa na tržištu kapitala vjerovatno doći do pada dobiti od investicionih djelatnosti.

Sava Re je najavila da će isplaćivati oko 30% konsolidovane dobiti kroz dividendu, s tim da će menadžment taj iznos prethodno korigovati i uzeti u obzir kapitalizaciju kompanije, nove razvojne projekte i slične važne faktore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *