Pejović postavio tri uslova da bi isplatio pare

Dodajte komentar

Sastanak Odbora povjerilaca Kombinata aluminijuma u stečaju zakazan je za danas u 17 časova u prostorijama te fabrike. Sastanak se održava na dan kad kompaniji Uniprom, vlasnika Veselina Pejovića, ističe dosad dvaput produžavani rok za uplatu preostalih 24 miliona eura za kupovinu imovine KAP-a.

Od odbora povjerilaca, prema nezvaničnim saznanjima „Dana”, očekuje se da na današnjem sastanku da saglasnost za novi produžetak roka za uplatu preostalog novca, koji Pejović, navodno, ima, ali neće da uplati dok se sa imovine koju kupuje ne skinu tereti, dok bivši vlasnik ruski CEAK, vlasnika Olega Deripaske, ne povuče sve tužbe koje vode sa KAP-om i dok se ne riješe dvije arbitraže koje Rusi vode sa državom Crnom Gorom. Odbor treba da se izjasni o Pejovićevom dopisu kojeg je on nedavno uputio stečajnom upravniku Veselinu Perišiću i predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću, koji vodi stečajni postupak u KAP-u.

Pejović u zvaničnom donisu nije zatražio produžetak roka za uplatu, već je dostavio ultimativne zahtjeve, odnosno, kako saznaje „Dan”, tražio je da se obaveže stečajni upravnik da skine terete sa silosa u Luci Bar i da mu se obezbijede upotrebne dozvole na dijelu imovine KAP-a, odnosno u biznis zoni u Podgorici, iako to nije interencija stečajnog upravnika.

Silosi, koji su vlasništvo KAP-a nalaze se u Luci Bar. Spekuliše se da Pejović instistira da se skinu tereti sa tog dijela imovine KAP-a, zbog interesovanja kineske kompanije „CCCC”, koja gradi autoput Bar – Boljare, da u Baru izgradi veliki industrijski biznis park, čija namjena na bi bila isključivo za potrebe radova za autoput, već bi to bio distributivni centar.

Na današnjem sastanku, prema nezvaničnim saznanjima, za predsjednika odbora povjerilaca, ispred Ministarstva finansija, biće imenovana zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore Dragana Đuranović, umjesto Mirjane Milić, kojoj je u decembru istekao mandat.

Sudeći po tužbama koje CEAK vodi sa KAP-om, bivši vlasnik neće dati saglasnost na novi produžetak roka za uplatu i biće protiv produžetka bilo kakve saradnje sa Unipromom, jer u tom pravcu idu sve njihove tužbe kojima pred sudovima dokazuju da je kompletan postupak vođenja stečaja i prodaje imovine KAP-a bio nezakonit i da su ništavni svi ugovori koje je sklopio Perišić za prodaju imovine KAP-a sa Unipromom.

U septembru prošle godine odbor povjerilaca dao je zeleno svjetlo Unipromu za produžetak roka za uplatu 24 miliona eura, a sa Pejovićem je nastavljena poslovno tehnička saradnja, i to nakon što su predstavnici Ministarstva finansija i Elektroprivrede preglasali CEAK koji je bio protiv. Pejović je nakon toga uplatio četiri miliona.

Perišić je juče kazao „Danu” kako ne želi da daje izjave dok se ne održi sastanak povjerilaca i da neće da prejudicira ishod.

Ukoliko se ne produži rok za isplatu 24 miliona, Perišić će biti primoran da raskine ugovor sa Unipromom, a alternativno rješenje je nastavak poslovno tehničke saradnje i raspisivanje novog oglasa za prodaju imovine KAP-a, a u tom slučaju bi Unipromu morali da vrate četiri miliona koja je već uplatio.

Uniprom organizuje proizvodnju u KAP-a od 19. jula prošle godine, shodno poslovno-tehničkoj saradnji sa stečajnom upravom. Stečaj je u KAP uveden 8. jula 2013. godine.

„Zaboravi broj moga telefona”

Pejović juče nije želio ništa da komentariše, već je na vrlo neprijatan način prekinuo razgovor sa novinarom, koji ga je kontaktirao u 15.30 sati.

Iz kojeg ste medija? S kojim pravom vi mene zovete u ovo vrijeme? Nemojte nikad više da ste me nazvali! Zaboravite ovaj broj!, kazao je Pejović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *