Kinezi mogu da uzmu Buljaricu ako Vlada ne plati ratu za autoput?

Dodajte komentar

Ukoliko parlament usvoji dopune Zakona o eksproprijaciji, biće ostavljena zakonska mogućnost da Kinezi uzmu Buljaricu u zamjenu za ratu kredita kod Eksim banke, odnosno da zajam platimo domaćim resursima, kazao je poslanik Nebojša Medojević (DF).

Tokom jučerašnje rasprave na sjednici Odbora za ekonomiju, on je pozvao stanovnike Buljarice da se pridruže narodnim protestima ukoliko parlament usvoji izmjene Zakona o eksproprijaciji.

-Dopunama zakona o eksproprijaciji Vlada planira da uz određenu naknadu oduzima građanima zemlju kako bi vraćala dug koji je napravila, piše današnji Dan.

Izgleda da se u Skupštini ne mogu zaštiti neka osnovna prava građana jer to teško ide sa kolegama iz vladajuće većine. Ovim zakonom Vlada prelazi granicu i sad je već očigledno da predstavnici vladajuće koalicije polako gube kontakt sa realnošću.

Izgleda da je interes premijera Mila Đukanovića postao javni interes. Ovaj problem može da se riješi samo ukoliko dođe do smjene vlasti, istakao je Medojević.

On je ukazao da su predložene izmjene zakona neustavne.

– Ne možete uzeti privatnu svojinu jednoj grupi ljudi i dati je drugoj. Ne može se propisati zakonom da Vlada odluči o privatnoj svojini nekog čovjeka. Prešli ste liniju. To je znak biračima vlasti da više ne krijete totalitarni karakter ove vlade. U komunizmu se to radilo iz ideoloških razloga; oduzme se nekom imovina kako bi tu bila napravljena farma, fabrika, škola… Ovdje imamo drugi politički sistem i Ustav nijesmo jednopartijska država da možemo to da radimo. Moramo da poštujemo ono što je zapisano u Ustavu, a ovdje se ne radi o ustavnim normama, već o njegovom duhu. Privatna svojina je temeljno pravo Ustava, a svaka vlada i svaki zakonodavac morali bi dobro da razmisle prije nego što dignu ruku za ovakav dokument, naglasio je Medojević.

On je kazao da država treba da nađe model zajedničke valorizacije resursa imovine koju dijeli sa privatnim vlaspicima. Medojević je upozorio da bi usvajanje predložene dopune omogućilo jednom preduzeću da drži zemlju u poziciji taoca.

– Građani se ne odriču imovine dobrovoljno, već silom, u interesu jedne grupe ljude, otimate privatnu svojinu i pravite veliku nepravdu, koja se teško može ispravigi. Građani treba da naprave akcionarsko društvo i udruže imovinu. Postoji rješenje da se valorizuje resurs, uspostavi partnerski odnos i da se država i Vlada ponašaju patriotski i odgovorno, poručio je Medojević.

Poslanik Milutin Đukanović (DF) smatra da je povod za izmjene Zakona o eksproprijaciji kredit za gradlju autoputa Bar-Boljare.

– Država se prethodno odrekla svoje imovine kako bi garantovala vraćanje zajma za gradnju autoputa. Na ovaj način će se omogućiti oduzimanje imovine ljudima, za koju će im nekada biti isplaćena naknada. Vidimo šta se desilo na početku mjeseca, kada je država imala neke obaveze oko autoputa. Kasnilo je sve u javnom sektoru, čak i plate, a vidjećemo šta će se desiti sa penzijama. Počelo je sa oduzimanjem zemlje ljudima, a na red će doći i plate, rekao je Đukanović.

Zoran Jelić (DPS) tvrdi da kredit kod Eksim banke nema nikave veze sa izmjenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji.

Sjednici odbora nije prisustvovao ministar finansija Radoje Žugić, pa je izjašnjavanje o tom zakonu odloženo do ministrovog izjašnjavanja. Predstavnica Ministarstva finansija Ana Cerović rekla je da bi predložena dopuna zakona trebala da doprinese efikasnijem postupku eksproprijacije. On je istakla da javni interes procjenjuje Vlada, te da je isplata naknade za oduzetu imovinu definisana postojećim zakonom.

Ako vlasnik prihvati naknadu koju mu ponudi država, ona mora biti isplaćena odmah. U suprotnom, vlasnik imovine ima mogućnost da sudskim putem traži veću naknadu i da do tada boravi u prinudnom smještaju, ili da obavlja djelatnost u alternativnom objektu, kazala je Cerovićeva.

Ispitati porijeklo imovine funkcionera

Odbor je usvojio izvještaj o radu za prošlu godinu, kao i plan rada za tekuću. Na zahtjev Milutina Đukanovića, Odbor za ekonomiju preuzeće ove godine inicijativu za formiranje radne grupe koja treba da pripremi nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine.

– Smatram da je to jedan od suštinskih zakona koji bi trebalo da donese Skupština. U narednom periodu tome bi trebalo da posvetimo veliku pažnju, kazao je Đukanović.

Članovi odbora jednoglasno su podržali taj predlog.

Rješenje je privatno-javno partnerstvo

Prema mišljenju predsjednika Odbora za ekonomiju Aleksandra Damjanovića(SNP), rješenje za valorizaciju imovine građana u Buljarici, na Velikoj plaži, Luštici, Jazu ili u Valdanosu trebalo bi tražiti kroz privatno-javno partnerstvo.

-Nije moguće procijeniti koji bi projekti mogli doprinijeti smanjenju javnog duga, što bi mogao biti jedan od razloga eventualne eksproprijacije imovine. Ovo je svojevrstan nastavak olakšavanja jednog biznis ambijenta, što smo imali i nedavno kroz predlaganje carinskog zakona, koji je pao, kao i kod Zakona o javnim nabavkama, istakao je Damjanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *