Dolar i Bliski istok drže cijenu nafte

Dodajte komentar

Cijene nafte su danas bile mješovite, u svijetlu jačanja dolara i geopolitickcih tenzija na naftom bogatom Bliskom istoku, navode analitičari.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u aprilu poskupjela je na Njujorškoj berzi jedan cent na 50,01 dolar, dok je nafta tipa “brent” za aprilsku isporuku u Londonu pojeftinila osam centi na 58,45 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Dolar je ojačao nakon objavljivanja podataka o snažnom zapošljavanju u SAD u februaru, koji su podstakli očekivanja da će američka centralna banka uskoro podići kamatne stope. Snažan dolar čini naftu skupljom za kupce koji koriste slabije valute, što dovodi do pada tražnje, a time i cijena.

Sukobi u Libiji i jačanje džihadističke organizacije Islamska država u toj zemlji podstakli su strahovanja u susjednim zemljama da će se nemiri preliti preko granica Libije. Proizvodnja nafte u Libiji, članici Organizacije zemalja izvoznica nafte, smanjena je sa maksimalnih 1,5 miliona barela dnevno na 150.000 barela.

Inflacija u Kini, najvećem svetskom potrošaču energenata, ubrzala je u februaru sa petogodišnjeg minimuma zabilježenog prethodnog mjeseca. Potrošačke cijene su porasle 1,4 odsto, nakon rasta od 0,8 odsto iz januara, iako je indeks proizvođačkih cijena pao 4,8 odsto, što je njegov najslabiji rezultat od oktobra 2009.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *