Bolje radimo kada radimo u timu

Dodajte komentar

Radna mjesta današnjice podrazumijevaju visok nivo saradnje. Nedavna studija je pokazala kako kolektivno odlučivanje pozitivno utiče na motivaciju zaposlenih.

Studija, koja se sastoji od pet eksperimenata, je pokazala kako čak i naznaka da smo dio tima povećava motivaciju i zadovoljstvo na radnom mjestu. To u utiče na želju za ostankom u timu te poboljšava sprovođenje radnih zadataka.

– Osjećaj da ste dio tima zaposlenih koji zajedno rade na zadatku poboljšava motivaciju – tvrde autori.

Učesnici eksperimenata okupili su se u malim grupama od 3 do 5 čovjeka, a onda su individualno započeli s rješavanjem zadatog zadatka, koji je osmišljen na način da u suštini bude nerješiv. Svakome je rečeno da za rješavanje zadataka mogu uzeti koliko god vremena im je potrebno.

Polovini učesnika je rečeno da rješavaju zadatak kao dio tima i dobili su pomoćne informacije za koje im je rečeno da su pokušaji drugih učesnika njihove grupe. Drugoj polovini nije rečeno da su dio tima, a pomoćne informacije su im davali sami istraživači.

Moć tima

Nakon 25 minuta svakom je učesniku rečeno da mogu odustati od rješavanja, a na kraju im je podijeljen upitnik. Rezultati su pokazali kako su oni učesnici kojima je rečeno da su dio grupe pokušavali riješiti zadatak 48 posto duže vremena od onih u kontrolnoj grupi. Takođe, ocijenili su zadatak zanimljivijim.

Treba naglasiti kako istraživanje ne tvrdi kako rad u grupi uvijek dovodi do ovakvih ishoda. Situacija sigurno ne bi imala jednake ishode kada bi ispitanici imali loše mišljenje o članovima svog tima.

– Istraživanje objašnjava kako socijalna interakcija pobuđuje intrinzičnu motivaciju, zbog čega se pojedinci više trude – zaključuju autori studije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *