Utopija postoji: Svi imaju iste plate, iste kuće i policija im nije potrebna

Dodajte komentar

U gradu Marinaleda na jugu Španije živi 2.748 ljudi. Nezaposlenih gotovo da nema. Svi rade na poljima, dobijaju jednaku platu i imaju kuću jednake veličine. Nema kriminala, pa grad nema ni policiju.

Grad od 1979. vodi Huan Manuel Sančez Gordiljo. Nazivaju ga Robinom Hudom jer otima bogatima, a daje sirotinji. On sam kaže da mu je uzor Čeguevara. Nakon smrti diktatora Franka, Sančez Gordiljo je preimenovao ulice u gradu i poveo stanovnike u borbu za zemlju, prenosi 24sata.hr.

Naime, grad je bio okružen poljoprivrednim zemljištima čiju su vlasnici bogataši. Građani su zauzeli neiskorišteno imanje bogataša iz Madrida. Više puta je intervenisala policija, a na gradonačelnika i ljude su vršili razne pritiske.

Na kraju im je vlada dala to zemljište, a vlasnika su obeštetili. Nakon toga su na tim poljima počeli uzgajati mahunarke, artičoke, masline, paprike. Imaju i fabriku. Rade od septembra do juna jer preko ljeta nema sadnje.

U posljednje vrijeme i oni se bore s krizom jer su cijene pale zbog uvoza jeftine hrane. Stanovnici kažu kako dijele i dobro i zlo te kako, ako nema zarade, to vrijeme rade besplatno. Organizovani su tako da naizmjenično rade na polju i u fabrici. Plata im je mjesečno oko 1200 eura. Imaju i zdravstveno osiguranje.

Gradonačelnik ne prima novac već zarađuje kao nastavnik istorije u srednjoj školi u gradu, a zarađivao je i kao delegat Ujedinjene ljevice u parlamentu Andaluzije.

Onom ko najmanje dvije godine živi u Marinaledi grad daje zemljište za kuću, a od regionalne vlasti Andaluzije kupe materijal za gradnju. Materijal otplaćuju po 15 eura mjesečno, na rok od 100 godina. Više od trećine kuća, pa i ona gradonačelnikova, iste su veličine, odnosno 70 kvadratnih metara dok je okućnica 80 kvadratnih metara. Grad ima crkvu, kafiće, dva fudbalska stadiona, teniski teren, park, dvije banke i bazen.

Iako se Sančez Gordiljo protivi bankama kaže da su ove dvije banke male i njih ne diraju, ali da su spremni okupirati i napasti veće banke u Španiji ako bude potrebno.

Sančez Gordiljo i još četvoro ljudi su 2013. osuđeni na sedam mjeseci zatvora. Okupirali su neiskorišteno zemljište koje pripada vojsci jer su htjeli da se i ono preda poljoprivrednicima na korištenje.

Ni ta kazna ga nije obeshrabrila jer, sudeći prema njegovoj Facebook stranici, i dalje sudjeluje u protestima širom zemlje.

https://www.youtube.com/watch?v=8rlqT4NPM9E

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *