Sud potvrdio blokadu stvaranja najveće berze na svijetu

Dodajte komentar

Evropski sud potvrdio je odluku Evropske komisije iz 2012. godine o blokiranju planiranog spajanja berzi Deutsche Boerse i NYSE Euronext.

Komisija je blokirala sporazum kojim bi se stvorila najveća berza na svijetu, uz obrazloženje da bi se time uspostavio “gotovo monopol” za trgovanje evropskim finansijskim instrumentima.

U međuvremenu su Deutsche Boerse i NYSE Euronext odustali od spajanja. Potom je krajem 2012. godine Intercontinental Exchange (ICE) kupio NYSE Euronext i odvojio Euronext u samostalnu kompaniju, uvrstivši njegove dionice u berzansku kotaciju.

Deutsche Boerse ipak je osporio odluku Evropske komisije u tri tačke, tvrdeći, između ostalog, da Komisija nije na odgovarajući način uzela u obzir da bi spajanje dovelo do efikasnijeg poslovanja, od čega bi koristi imali klijenti.

Time bi se neutralisao mogući negativan efekat transakcije na tržišnu utakmicu, isticali su u njemačkoj kompaniji, dodajući da Komisija nije ispravno procijenila ponuđena rješenja za moguć nepovoljan uticaj na konkurenciju.

U presudi, Opšti sud, inače najviše pravosudno tijelo Evropske unije, zaključio je da Komisija nije napravila nikakve pravne niti greške u procjeni. Takođe su odbačeni argumenti Deutsche Boersea da bi spajanje dovelo do efikasnijeg poslovanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *