HTP Onogošt: Umjesto četiri eura, dobiće 93 centa za akciju

Dodajte komentar

Iako je nominalna vrijednost akcija preduzeća HTP „Onogošt” 4,09 eura po akciji, malim akcionarima će biti isplaćena najviše 93 centa za akciju, što je triput manje.

Dioničari, njih 1.502, čekaju isplatu, shodno udjelu u tom preduzeću od decembra prošle godine, kada je bivši stečajni upravnik u HTP „Onogošt” Dragan Smolović podnio podgoričkom Privrednom sudu predog odluke za isplatu povjerilaca i akcionara u tom preduzeću.

Akcionari su, kako su naveli, nezadovoljni odugovlačenjem sa isplatom i smatraju da je kompletan proces sumnjiv.

Akcionari očekuju isplatu od prodaje risanskog hotela „Teuta” krajem novembra prošle godine kompaniji Ju briv za 6,5 miliona eura, nakon što su, kako je Smolović ranije kazao, isplaćeni povjerioci. Sredstva od šest miliona eura nalaze se na računu Privrednog suda, a odluku o isplati treba da donese predsjednik tog suda Blažo Jovanić, koji je po dolasku na funkciju vođenje stečajnog postupka u HTP „Onogošt” preuzeo od sudije Ivana Kovačevića.

Prema riječima stečajnog upravnika Ranka Radinovića, koji je došao na mjesto Smolovića, nakon njegove ostavke iz, kako je ranije kazao, ličnih razloga, još se ne zna kada će akcionari tog preduzeća biti isplaćeni.

– Nema još ništa, ja sam još u fazi preuzimanja tog predmeta, vidjećemo. Pripremam dokumentaciju, oglas za objavljivanje za prodaju hotela „Onogošt” u Nikšiću. Nema neki rok za objavljivanje oglasa, ali sad radim na tome, prikupljam dokumentaciju, vadim posjedovne listove, kazao je Radinović „Danu”.

Akcionar Branislav Stanislavić istakao je da se neisplaćivanje dioničara pravda nesređenim papirima, ali, smatra da to ne opravdava tri mjeseca kašnjenja sa isplatom.

– Poslije isplaćivanja povjerilaca, od prodaje „Teute” ostala je jedna obaveza od 250 hiljada eura, dug prema Vladi za raniju pozajmicu za restrukturiranje firme od 1,1 miliona, što se nedavno pojavilo, a kad se sve podmiri ostaje 4,5 miliona eura za isplatu akcionara, odnosno za isplatu 4,8 miliona akcija – rekao je on.

Predstavnik manjinskih akcionara HTP „Onogošt” Milan Jauković kazao je da se nedavno sastao sa prsdsjednikom Privrednog suda Jovanićem, od koga su, prema riječima Jaukovića, tražili smjenu Smolovića.

Jovanić je kazao da dok novi stečajni upravnik ne preuzme dužnost, ne može ništa da uradi vezano za podjelu sredstava, kazao je Jauković, ističući da su od stečajnog upravnika tražili da im dostavi kompletnu dokumentaciju, što on nije uradio.

Jauković je naveo da je od 38 objekata samo jedan ostao neprodat, kao i da se zbog dešavanja u tom preduzeću obraćao predsjedniku države Filipu Vujanoviću, premijeru Milu Đukanoviću, državnom tužiocu, policiji za privredni kriminal, ali mu niko nije odgovorio.

Akcije HTP „Onogošt” na Montenegro berzi trenutno vrijede 0,5 eura i porasle su u odnosu na prije šest mjeseci kada je najveća vrijednost dionica bila 0,4 eura, a najniža 0,24 eura. Najveća vrijednost koju su akcije tog preduzeća dosgigle ikad bila je 9,77 eura po dionici, dok je najniža cijena bila 0,12 eura prije dvije godine.

HTP „Onogošt” je u stečaju od 2009. godine, a firmom je upravljao podgorički HLT fond. Nepoštovanje plana reorganizacije koje je HLT fond podnio za to ireduzeće rezultiralo je uvođenjem stečaja u tom preduzeću u martu 2012. kada je sud HLT fondu oduzeo pravo upravljanja i uveo klasični stečaj. J.V.

U vlasništvu tri akcionara 68 odsto akcija

Sredinom prošle godine HLT fond je na Montenegro berzi za oko 255 hiljada eura prodao 21,4 odsto akcija nikšićkog HTP-a, čime je, navodno, izašao iz vlasničke strukture tog preduzeća. Prema podacima Centralne depozitarne agencije, vlasnik 42,44 odsto akcija skriven je iza IK zbirnog kastodi računa, dok je vlasnik 18 odsto akcija italijanska kompanija Montenegro SPA, koja je je suvlasnik u HLT fondu. U vlasništvu tri najveća akcionara je 68 odsto akcija, dok je ostatak u vlasništvu malih akcionara.

Sa 20, cijena pala na 6,5 miliona

Prema riječima Stanislavića, hotel „Teuta” je prije 10 godina procijenjen na oko 25 miliona eura.

Početna cijena prilikom prve prodaje bila je 20 miliona, a pala je na 6,5 miliona rekao je on i podsjetio da je hotel prodat u sedamnaestom pokušaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *