ECB pokrenula otkup obveznica

Dodajte komentar

Evropska centralna banka ECB i sistem vrhovnih monetarnih institucija zemalja Evrope, pokrenuli su danas program otkupa državnih obveznica u eurozoni.

ECB je na Twitteru objavila da je program aktiviran prema ranijoj najavi, prenosi Capital.ba.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi, saopštio je prošle sedmice da će ta institucija mjesečno ulagati 60 milijardi eura u kupovinu državnih hartija od vrijednosti i određene privatne imovine.

Cilj te mjere je podsticanje ekonomskog rasta eurozone i inflacije, a planirano je da program traje najmanje do septembra naredne godine.

Program je aktiviran uoči sastanka ministara finansija zemalja eurozone, koji se održava danas u Briselu, na kojem će se razmatrati predlog Atine o sprovođenju reformi u Grčkoj.

Dolazak ministara finansija na sastanak očekuje se oko 15 sati.

Ekonomski analitičari ocjenjuju u anketi za Financial Times (FT) da finansijska tržišta potcjenjuju mogućnost da Grčka napusti eurozonu.

Oni upozoravaju da evropski monetarni blok, a možda ni Evropska unija (EU), ne bi mogli da opstanu ako bi više država izašlo iz eurozone.

Grčki ministar finansija, Yanis Varoufakis ranije je saopštio da bi u Grčkoj mogli biti raspisani izbori ili referendum o međunarodnoj pomoći ukoliko eurozona odbije plan Atine o reformama.

„Ni eurozona, a možda ni EU, ne bi mogli da prežive ako bi nastao stampedo izlazaka“, ocijenio je direktor Londonske berze, Xavier Rolet.

Direktor osiguravajuće kuće Prudential, Tidjane Thiam, rekao je da su finansijska tržišta opuštena u vezi sa mogućim izlaskom Grčke iz eurozone i da vjeruju da se to neće desiti, odnosno da ne bi imalo veliki značaj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *