Sjutra počinje upumpavanje novca u EU

Dodajte komentar

Evropska centralna banka će sjutra početi sa novim programom otkupa državnih obveznica, u nadi da će tako pomoći posrnuloj privredi eurozone.

U nastojanju da podstakne privredni rast i podigne inflaciju u eurozoni, ECB je 22. januara donijela odluku o otkupu državnih obveznica svojih prezaduženih zemalja članica tako što će, po uzoru na američku centralnu banku (Fed), osigurati puno novca za tu kupovinu s fiksnim kamatama.

„Počećemo da 9. marta kupujemo obveznice denominovane u eurima iz javnog sektora na sekundarnom tržištu. Takođe ćemo nastaviti sa kupovinom obveznica pokrivenih aktivama i obveznica pokrivenih kreditom ili hipotekom, sa kojom smo krenuli prošle godine“, izjavio je u četvrtak predsjednik ECB-a Mario Dragi.

Prema proširenom programu ECB-a, ta institucija će za kupovinu korporativnih i državnih obveznica oslabljenih članica eurozone izdvajati mjesečno 60 milijardi eura, u periodu od marta ove do kraja septembra sljedeće godine, što ukupno iznosi više od bilion eura.

ECB je odluku o programu kvantitativnog labavljenja donijela uprkos protivljenju Njemačke, najmoćnije članice monetarnog bloka, koju mnogi krive za „sljepo propagiranje budžetske štednje“ i nametanje sopstvene ekonomske vizije drugima.

Samo dan po objavljivanju najnovijeg poteza ECB, prinosi na obveznice južnih članica eurozone su, na sekundarnom tržištu, pali na istorijski niske nivoe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *