Ovo su savjeti najoptimističnijih preduzetnika današnjice

Svakodnevnica preduzetništva je ispunjena usponima i padovima. Međutim, ako ste fokusirani na krajnji cilj i ako vidite priliku u svakom izazovu, lakše ćete prebroditi neizbježne padove.

Ovo je pet inspirativnih citata koji će vam pomoći da se nosite sa padovima i dolaze od nekih od najostvarenijih preduzetnika današnjice.

1. “Najveće otkriće svih vremena je da čovjek može da se promijeni, uz to da samo promijeni svoj stav” – Oprah Winfrey

Oprah Winfrey i njen uspjeh su poznati svima. Ona je svoju karijeru prezentera vijesti iskoristila kao odskočnu dasku za svoj talk show, od koga je izgradila poslovnu imperiju. Međutim ono što je najviše proslavilo Winfrey je kada je njen talk show poprimio optimističan stav i kada ga je Winfrey posvetila poboljšanju života drugih. Savjeti koje su davali Winfrey, kao i stručnjaci koji su gostovali u njenoj emisiji su bili vezani kako za zdravlje tijela, tako i uma i duha, baš ova svestranost je ozvaničila Winfreyinu titulu najpoznatijeg životnog gurua u Americi.

2. “Život nije lak, ali je uvijek dobar” – John Jacobs, osnivač firme “Life Is Good”

John Jacobs i njegov brat su započeli svoj biznis 1989. prodavajući majice sa optimističnim natpisima kao što su “life is good” i “bark less, wiggle more”. Godinama su prodavali ove majice svojim prijateljima i ljudima na ulicama Bostona, dok njihova odjeća 1994. nije dospjela na rafove prve lokalne prodavnice. Danas njihova odjeća prodaje se u 4500 različitih prodavnica u Americi i 30 drugih zemalja. Oni su pravi dokaz da su pozitivan stav i upornost pravi recept za biznis.

3. “Ne dopustite da vas plaši ono što ne poznajete. Ako budete radili stvari, a da ne znate kako su ih radili neki prije vas, sigurno ćete ih raditi drugačije” – Sara Blakely, osnivač SPANX-a

SPANX je svjetski poznati brend ženskog rublja koji je učinio Saru Blakely najmlađom ženskom milionerkom. Ona zagovara ideju da neznanje nije uvijek loš znak u preduzetništvu, i to pominje u mnogo svojih govora, Blakely je uvjerena da često dobro iskorišćeno neiskustvo može da bude pravi put do inovativnosti.

4. “Biznis prilike su kao autobusi, ako propustite jedan, doći će drugi” – Richard Branson

Richard Branson je prava rok zvijezda biznisa, njegova telekomunikaciona kompanija, aviokompanija i kompanija svemirskog turizma su samo neki od “proizvoda” koji nose ime Virgin na sebi. Branson obožava rizike i velike ideje, zato je uvjeren da ne treba oplakivati poslovne prilike koje su prošle ili hvatati se za one koje su ispred vas kao da su posljednje, jer kako kaže, novih prilika će uvijek biti. On je siguran da je baš ovakvo razmišljanje ključ preduzetničkog optimizma.

5. “Ne ograničavajte se. Mnogi ljude se ograniče svojim uvjerenjima onoga što je moguće ostvariti. Možete ostvariti šta god vaš um zamisli. Ono u šta vjerujete, zapamtite, vi možete i da ostvarite” – Mary Kay Ash, osnivač “Mary Kay Cosmetics”.

Mary Kay je željela da stvori poslovne prilike za žene koje su se borile sa nepravdom na radnom mjestu tokom 60ih godina prošlog vijeka. Iz ove želje, da omogući ženama da imaju karijeru, ona je stvorila svoju kozmetičku imperiju koja danas vrijedi preko 2.9 biliona američkih dolara. Priča Kayove je odličan primjer da je percepcija onoga što je moguće, upravo to, samo percepcija.

Check Also

Deseta prodaja imovine bivše fabrike Radoje Dakić

Stečajni upravnik Mladen Marković oglasio je desetu prodaju imovine bivše fabrike Radoje Dakić. Na prodaji …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *