Gdje su žene u Silicijumskoj dolini?

Dodajte komentar

Proces po tužbi za polnu diskriminaciju protiv jednog od najprestižnijih preduzeća iz Silicijumske doline pruža uvid u položaj žena u investicionim kompanijama.

Elen Pao je tužila kompaniju za rizični kapital “Klajner Perkins Kofild”, jednog od početnih investitora kompanija Gugl i Amazon, i zatražila 16 miliona dolara, jer, kako tvrdi, nije dobila unapređenje zato što je žena.

Ona u svojoj tužbi opisuje tu kompaniju kao muški klub u kojem su žene isključene sa zabava u kući bivšeg potpredsjednika Ala Gora, na čijim sastancima se od žena traži da zapisuju bilješke kao sekretarice i u kojem su žene žrtve uznemiravanja i neotesanog ponašanja kolega.

Advokat Elen Pao je na suđenju tvrdio da u kompaniji “Klajner Perkins Kofild” postoji sistematska diskriminacija žena i da je za 40 godina postojanja, do trenutka kada je ona otpuštena, samo jedna žena unaprijeđena iz mlađeg u starijeg partnera.

Glavni advokat tužene strane je više puta ponavljao da Elen Pao nije imala potrebne vještine za uspjeh u tom poslu. Suđenje je u centar pažnje stavilo polnu nejednakost u sektoru tehnologija, u trenutku kada se ta oblast ubrzano razvija i pravi nove milijardere.

Elen Pao je tokom suđenja uglavnom tiho sjedjela i u pauzama saslušanja izbjegavala pitanja novinara.

Istražitelj Stiv Hiršfeld, koga je unajmila kompanija “Klajner Perkins Kofild”, svjedočio je da ona nije bila žrtva diskriminacije i da prema njoj nije bilo postupano drugačije nego prema muškim zaposlenima.

Hiršfeld je, međutim, prije tri godine utvrdio da je u drugom slučaju jedan od partnera u firmi seksualno uznemiravao jednu koleginicu.

Porota je saslušala i miljardera Džona Doera, jednog od mentora Elen Pao, koji je branio kompaniju, ali je priznao da je manjak žena u industriji rizičnog kapitala “jadan”.

Prema prošlogodišnjem istraživanju Babson koledža u Masačusetsu, među partnerima u 139 kompanija za rizični kapital ima samo šest odsto žena, manje nego 1999, kada ih je na tim pozicijama bilo 10 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *