Rothschild: Svjetska ekonomija je u haosu

Dodajte komentar

Svjetski BDP razočarao je nejednakom stopom rasta u 2014. godini nakon šest godina monetarnih stimulansa i izuzetno niskih kamatnih stopa, rekao je lord Jacob Rothschild koji je investicioni bankar i predsjednik investicionog fonda RIT Capital Partners.

On se u svom izvještaju za 2014. godinu osvrnuo i na procjene na berzama. Kako ocjenjuje, vrijednost papirnog novca je srozana jer su države nastojale da se takmiče generišući rast na štetu svojih valuta.

Euro i juan su u protekloj godini oslabili za više od 12 odsto u odnosu na američki dolar.

“Pored turbulentne ekonomske pozadine suočeni smo sa geopolitičkom situacijom koja je možda opasnija od bilo koje druge koji smo imali od Drugog svjetskog rata. Haos i ekstremizam na Bliskom istoku, širenje ruske agresije, i nezaposlenošću oslabljena Evropa zbog uglavnom, nesprovođenja strukturalnih reformi u mnogim zemljama članicama EU“, rekao je 78-ogodišnji biznismen.

Nova Rothschildova procjena mnogo je sumornija od prošlogodišnjeg izvještaja. Tada je ovaj bankar smatrao da će usporavanje rasta kineske privrede i moguće precjenjivanje vrijednosti akcija biti najveći izazovi u svijetu.

Rothschild vjeruje da ulaganje u akcije i dalje može biti dobra odluka investitora uprkos nultom ili čak negativnom prinosu od obveznica.

On je pozitvno ocijenio to što većina kompanija transparentno prijavljuje profite veće od prognoziranih zajedno sa stabilnim rastom primanja.

“U Evropi, kombinacija jačeg eura, agresivnog programa kvantitativnih olakšica i prinosa od hartija od vrijednosti, može voditi čak i većim vrijednostima akcija“, rekao je bankar u svojoj izjavi.

Inače, od trgovine rijetkim novčićima sa evropskim krunisanim glavama 19. vijeka, preko vješte kupovine britanskih dionica nakon bitke kod Vaterloa do finansiranja američkih čeličana, naftaških kompanija i željeznica, Rothschildovi su danas krajnje diskretno upleteni u raznovrsne poslove širom svijeta.

RIT Capital Partners kotira se na Londonskoj berzi od 1988. godine. Otada je kompanija udvostručila svoju neto vrijednost imovine kao i vrijednost akcija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *